Министър-председателят Кирил Петков се срещна с новоизбрания си колега в Северна Македония Димитър Ковачевски. 

"Днес имахме един много приятелски разговор. Добросъседството между двете страни го превърнахме в още по-голям приоритет. Самолетната линия София-Скопие ще бъде реалност. До 60 дни тя ще бъде работеща". Това каза премиерът Кирил Петков след срещата със северномакедонския си колега Димитър Ковачевски.

"Следващата среща ще бъде на 25 януари. Всяка седмица работните групи ще се срещат с ясни цели, с ясни резултати, а не само политически изказвания", допълни Петков.

Буяр Османи посрещна Кирил Петков на летището в Скопие

"Като премиер започвам с един от най-важните въпроси за РС Македония - евроинтеграцията на страната. Двамата с българския премиер Кирил Петков искаме да използваме новата енергия за постигане на общата цел - за по-добро бъдеще на двете страни". Това каза македонският премиер Димитър Ковачевски в началото на пресканфернцията в Скопие, предаде БГНЕС.

"България първа ни призна. След 30 години отваряме нов прозорец в отношенията ни. Имаме една цел – да създадем условия за по-добър живот на народите на двете държави. Македонците и българите са два близки народа", заяви домакинът.

Премиерът Кирил Петков заминава за РС Македония - какво предстои

Посещението на премиера Кирил Петков в Република Северна Македония е ясен знак за решимостта на българското правителство да започне нов диалог със Скопие и да бъдат очертани следващите стъпки, които двете страни да предприемат за решаване на отворените двустранни въпроси. Едно от първите публично заявени намерения на Петков като министър-председател бе именно да се срещне с новия премиер на Република Северна Македония веднага след встъпването му в длъжност, за да бъдат уточнени работните групи и да се създадат условия за тяхната активна работа през следващите месеци.
 
Петков пристигна в Скопие, воден от разбирането, че политиката следва да служи на гражданите и чрез нея да се намират пътища за решаване на отворените въпроси.