Народните представители от Временната комисия Nexo изслушаха Бойко Атанасов, председател на КФН и Борис Михайлов, изпълнителен директор на НАП.

От изслушването им стана ясно, че компанията Nexo няма лиценз и не предлага услугите си в страната ни. При проверките на компанията не са констатирани финансирания на партии, но освен това в момента НАП проверява физически и юридически лица от компанията Ен Ди Ес ЕООД.

Председателят на КФН Бойко Атанасов обясни, че след направената проверка се е оказало, че "всички дружества Nexo нямат лиценз и никога не са имали лиценз в КФН, не са вписани в регистрите и никога не са били вписвани в регистрите. Освен това те не присъстват и в списъка на идентифицираните инвестиционни посредници, които имат право да осъществяват дейност на територията на страната чрез предоставяне на услуги и дейности.

Nexo отрече да има данъчни задължения

"КФН извършва надзор на предоставянето и търговията с финансови инструменти. Към настоящия момент крипто активите не са признати за финансов инструмент, както на европейско ниво, така и на ниво Република България. Все още не са определени компетентните органи, които ще надзирават търговията с крипто активи", подчерта той.

Бойко Атанасов председател на КФН

Атанасов съобщи, че през последните три години са получени 6 сигнала за фирми свързани с компанията Nexo. "Три от тях са препратени за компетентност и евентуални проверки на БНБ, а един от тях е изпратен към НАП", уточни той. Атанасов подчерта, че НСлС са изискали всички сигнали, които са постъпили в КФН и те са им били предоставени. Председателят на КФН разкри, че сигналите са изцяло от чуждестранни граждани. "При проверка на платформата Nexo се вижда, че те се занимават с дейности свързани с криптовалути.

Атанасов коментира и дали КФН има информация и данни за това дали Nexo са финансирали партии и политици: "Ние следим това, което се случва на капиталовия пазар, няма констатирани финансирания на партии и на определени лица. Не сме констатирали подобна дейност, било то чрез финансови инструменти - акции, облигации и др.", категоричен е председателят на КФН.

Изпълнителният директор на НАП Борис Михайлов уточни, че "относно Nexo, има много фирми - Nexo AG; Nexo Service в Естония, не е изключено да има и още Нексота, но нито едно не е регистрирано в България. В страната е работило дружеството Ен Ди Ес ЕООД и в него работят 571 служители. "На фирмата сме направили сме 14 проверки и 4 ревизии. В целия период от време, в което са правени проверките и ревизиите, при нас не се е установила незаконна дейност и нямаме никакви данни за тероризъм и ОПГ, няма констатирани финансирания на партии", обясни той.

Бойко Атанасов председател на КФН
БГНЕС


Три ревизии е правила държавата на Nexo през последните 2 г.

Михайлов коментира и какви мерки са предприети след като от прокуратурата сa разкрили притеснителни данни за компанията Nexo. "Започнахме проверка на множество юридически и физически лица след брифинга на прокуратурата по случая Nexo", уточни той. Изпълнителният директор на НАП посочи, че проверката отнема повече време, като срокът е 3 месеца. Той изрази съмнение, че може да се установят някакви нарушения след проверките. "По скоро вероятно ще установим разлика в декларираните доходи и това, което притежават", прогнозира Михайлов. Той подчерта, че в страната и в ЕС няма регулации за дейности, свързани с криптовалути.

По думите му Сметната палата сигнализира ако има някакви нарушения относно даренията към политическите партии и едва тогава НАП може да предприеме действия. Изпълнителният директор на НАП коментира и дали през годините печалбите на компанията, която в момента проверяват е оказала някакви негативни последици върху бюджета.

"Към момента Ен Ди Ес ЕООД няма никакви задължения към бюджета. Печалбата 2018 г. 11 316,18 лв., а през 2021г. е 4 300 419, 58 лв.", разкри той.

От Nexo излязоха с позиция относно изслушването. По техни думи председателят на КФН и изп. директор на НАП са били категорични по няколко ключови твърдения за Nexo, а именно:

•  НАП няма никакви данни за тероризъм и организирана финансова група - "20,000 лв са допустими дарения и хората са ги получили като възнаграждение".

•  Изпълнителният директор на НАП бе категоричен, че компанията е плащала коректно данъците си.

•  Председателя на КФН Бойко Атанасов заяви, че не е имало сигнали от други европейски страни по случая. "Трябва да има европейски правен режим как да се контролира - ние сме в изчерпателна позиция. Ние не можем да излизаме от рамките на сегашния закон и нашите действия ще бъдат безсмислени", каза още той по повод дейността на NEXO.

•  По време на изслушването стана ясно, че NEXO са регистрирали няколко дружества с предмет на дейност, която не е забранена от закона - от кол център, аутсорсинг до софтуерни услуги. 

БГНЕС