„Това е шестият дипломат, който за последната година бива обявяван за „персона нон грата” от България. Изгонването на един дипломат не означава, че числеността на тази мисия в страната ни намалява. Ще има нов военен аташе на мястото на обявения за такъв”, коментира последния шпионски скандал у нас бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев пред NOVA

„Мисията на Русия ще остане същата, ще бъдат изпращани нови хора, които рано или късно може би ще бъдат обвинявани за същите дейности”, добави той. 

Според Керемедчиев има две причини за случващото се.

Русия с ответни мерки заради изгонването на руски дипломат за шпионаж от България

„САЩ започнаха да налагат санкции срещу Турция и с новата администрация на Байдън се очаква много сериозно изостряне на отношенията между Турция и Щатите. Това променя източното крило на НАТО и го премества в Румъния и България. Двете страни ще станат първите точки на съприкосновение от структурите на НАТО с все по-активните руски такива”, каза бившият зам.-външен министър. 

Той допълни, че страната ни е интересна за Америка от години, като се вземат предвид провеждащите се все повече учения у нас.

Обявихме за персона нон грата руския дипломат, разузнавал у нас

„Това е едната страна на този казус. Втората е спорът, който България води с Република Северна Македония. За Русия определено забавянето на преговорите изцяло отговаря на нейните интереси”, каза още Керемедчиев. 
NOVA