/ IStock
Българските власти са обявили за персона нон грата военното аташе в руското посолство в София, се казва в изявление на руската дипломатическа мисия, публикувано във „Фейсбук“ страницата на посолството на Руската федерация в София, цитирано от TACC

"Министерството на външните работи на Република България обяви военния, военновъздушния и военноморски аташе в посолството на Русия в България за персона нон грата. Неоправданото експулсиране на ръководителя на представителството на Министерството на отбраната на Руската федерация не допринася за развитието на диалога между нашите държави във военната сфера, както и за укрепването на стабилността в Черноморския регион. Руската страна си запазва правото на ответни мерки", - се казва в съобщението на руското посолство.

Руският посланик в България Анатолий Макаров потвърди пред ТАСС, че българското ръководство е обявило руски дипломат за персона нон грата, срещу когото прокуратурата преди това е образувала дело по обвинение в шпионаж.

"Нота от българското външно министерство за обявяване на служител на посолството за персона нон грата ни беше връчена без допълнителен коментар. Казаха ни, че той трябва да напусне страната в рамките на 72 часа. Ситуацията изглежда абсурдно. Руската страна си запазва правото на ответни действия", каза Макаров.
Агенция "Фокус"