Напрежението около казуса "Пирогов" не стихва. Разнобой сред медиците от болницата.

Въпреки вчерашната среща между представители на болницата и Здравното министерство, след която излезе информация, че е постигнат компромис, и въпреки обявения от ръководството край на протестите, точно в 18:00 ч. тази вечер лекари, медицински сестри и пациенти се събраха пред сградата на Президентството. 

Междувременно стана ясна и още една кадрова промяна - заместник-директорът на болницата проф. Николай Габровски е подал оставка, съобщи NOVA

А вече бившият директор на „Пирогов" проф. Асен Балтов остава за лечение в интензивното отделение на болницата. Той е с хипертонична криза. Според лекуващите го медици причината е силен и продължителен стрес.

протест лекари президенство
Георги Димитров

протест лекари президенство
Георги Димитров

Протестиращите пред Президентството издигнаха плакати "Не на лъжите на Кацаров", "Пирогов не е системен проблем", "Пирогов не точи Касата".

Хората заявиха, че независимо от протестите, болницата продължава да работи нормално.

протест лекари президенство
Георги Димитров


До създалото се напрежение по казуса „Пирогов“ се стигна, след като преди дни от Здравното министерство обявиха, че освобождават проф. Асен Балтов от поста директор на болницата. Причината - проверка на НЗОК, която установила редица нарушения за над 1 млн. лв. От ведомството посочиха, че над 400 „фиктивни“ пациенти са се лекували в болницата със сгрешени диагнози. Здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че и той е един от тях. Медиците от „Пирогов“ излязоха на протест няколко поредни сутрини срещу, по думите им, неверните твърдения и в подкрепа на отстранения директор на болницата - проф. Асен Балтов. А той от своя страна отрече да е имало нарушения и обяви, че ще обжалват. Междувременно напрежението се засили и около темата за това дали министър Кацаров е лежал в болницата, или не е, както и около диагнозата му.

Започна размяна на остри реплики и обвинения между Здравното министерство и лекарите от болницата. Лекарят на д-р Кацаров категорично отрече да е поставял фалшива диагноза. Д-р Кацаров от своята заяви, че не е лежал в болница и през януари е бил просто на контролен преглед. Дори намекна, че неговите подписи върху медицинската документация са преправени. На същия ден пред медиите лекарката, хоспитализирала служебния здравен министър, отрече категорично казаното и допълни, че пред нея той собственоръчно е подписал всички необходими документи и декларации за хоспитализация. Така страстите се нагорещяваха с всеки изминал ден до момента, в който от Българския лекарски съюз решиха да направят среща между лекарите от болница „Пирогов“ и здравния министър Стойчо Кацаров, за да бъдат уточнени всички тези въпроси очи в очи. Предстои да стане ясно, обаче, дали на дневен ред остава въпросът с протеста на медиците от болницата.