/ Община Бургас
„Катар Еъруейз“ подписа споразумение с „България Еър“, националния превозвач на България, за споделяне на кодове – авиационен бизнес договор за споделяне на един и същ полет. Това бе съобщено от катарския англоезичен всекидневник „Гълф Таймс“.

„Еър Италия“ влиза в историята

Споразумението ще предоставя на пътниците на „България Еър“ безпроблемна връзка с дестинации в Африка, Азия и Близкия изток, а пътниците на „Катар Еъруейз“ ще се възползват от достъп до две нови дестинации в България - Варна и Бургас, се казва в съобщение на Катарските авиолинии.

Първите полети ще стартират от 2 март, а продажбите започват от днес.

Самолет на „България еър” кацна аварийно във Виена

„Това споразумение с „България Еър“ следва други скорошни договори за партньорство, които сключихме с авиокомпании по целия свят. Това демонстрира нашия ангажимент да работим с партньори за осигуряване на безпроблемна свързаност на пътниците и услуги без конкуренция“, каза Акбар Ал Бакер, изпълнителния директор на „Qatar Airways Group“.
„За "България Еър" е голямо удоволствие да добави Катарските авиолинии към своята партньорска мрежа, която несъмнено е една от най-уважаваните и престижни авиокомпании в света. Радваме се, че те ни избраха за партньор, който дава възможност на нашите пътници да пътуват бързо и удобно до над 170 дестинации с „Катар Еъруейз“. Това сътрудничество е само част от нашата дългосрочна стратегия за развитие и сме щастливи да приветстваме пътниците на „Катар Еъруейз“ на борда на нашите самолети“, каза изпълнителният директор на „България Еър“ Христо Тодоров.
„Катар Еъруейз“ пусна първите си услуги за София, България, на 22 септември 2011 г., като започна с обслужване четири пъти седмично. През годините, поради силното търсене на пътниците, услугата нарасна до 14 седмични полета.

Многократно награждаваната авиокомпания „Катар Еъруейз“ беше обявена за „Най-добра авиокомпания в света“ от „World Airlines Awards“ през 2019 г. Освен това тя беше обявена и за „Най-добра авиокомпания в Близкия Изток“ и компанията с „Най-добра бизнес класа в света“. Това е единствената авиокомпания, която пет пъти е удостоена със заветната титла „Skytrax Airline of the Year“ - призната за връх в постиженията на авиокомпаниите.
В момента „Катар Еъруейз“ управлява модерен флот от над 250 самолета чрез своя хъб, международното летище Хамад (HIA), до над 170 дестинации по целия свят. Най-бързо развиващата се авиокомпания в света ще добави през 2020 г. към своята разширяваща се мрежа Осака, Япония; Санторини, Гърция; Дубровник, Хърватия; Алмати и Нурсултан, Казахстан; Акра, Гана; Себу, Филипини; Лион, Франция; Трабзон, Турция; Сием Реап, Камбоджа и Луанда, Ангола.

„България Еър“ е най-голямата българска авиокомпания и национален превозвач на Република България. Извършва директни полети до 25 града в Европа, включително вътрешни полети до Варна и Бургас. През 2019 г. авиокомпанията спечели приза „Най-предпочитана авиокомпания на българския пазар” на престижните годишни награди „Sky Awards“. Националният превозвач е отличен и в две други категории - „Най-предпочитана авиокомпания за къси и средни полети до/от България“ и „Най-предпочитана авиокомпания от професионалистите“. 
БГНЕС