Заместник-министърът на образованието в оставка Ваня Кастрева е категорично, че няма подмяна на исторически истини, нито на историческа терминология в учебните програми. Пред Нова телевизия тя обясни, че оставката й е акт на отговорно отношение към системата. Вчера проф. Тодор Танев и Ваня Кастрева подадоха оставки съответно като просветен министър и негов заместник.

По думите й този скандал в образованието се развихрил, защото „се искаше смяна на министъра и се използваше конкретния повод".

На въпрос дали според нея в качеството й на зам. образователен министър хората са разбрали, че „История Славянобългарска" на Паисий Хилендарски не отпада от учебниците и няма да бъда заменен от Робинзон Крузо на Даниел Дефо, Кастрева отвърна: „Много се надявам да са разбрали".

Тя напомни, че е стартирала реформа в системата на образованието. „Промяната стана реална с приемането на Закона за училищното и предучилищното образование, който Народното събрание прие на 30 септември миналата година", каза тя.

Според нея в закона са залегнали добри идеи, но те няма как да се харесат на всички.

Източник: Novanews.bg