Касим Дал: България загуби доверието на ЕК
Касим Дал: България загуби доверието на ЕК / снимкa: Sofia Photo Agency

ДПС може да оглави специалната парламентарна комисия, която да контролира службите. Това заяви пред Дарик заместник-председателят на движението и заместник-председател вътрешната комисия в НС Касим Дал. Така той отговори на въпрос дали с оглед твърдението му по време на дебатите по промените в правителството, че е слабо присъствието на ДПС в политическото ръководство на сектора, от движението ще настояват да оглавят тази специална комисия.

Касим Дал припомни аргументите си, че в системата не се допускат назначения на представители на други етнически групи, но каза, че не е негова работа да окачествява това като дискриминация. На ДПС е идеята да бъде създадена такава комисия. В тройната коалиция се водят разговори по въпроса, като от НДСВ смятат, че тя трябва да бъде подкомисия на вътрешната комисия и да следи работата на ДАНС.

Касим Дал не се съгласи с твърдението на жълтите, че, ако службите за следене и подслушване бъдат агенция, но под шапката на МВР, както предвижда внесения проект за промени в закона за МВР, се прави мимикрия на реформа. По думите му и ДПС иска тази агенция да е извън ведомството, но това не може да се случи за кратко време. В МВР трябва да се пипа с ръкавици, добави той.

След завръщането си от Брюксел, където се срещна с представители на ЕК, ОЛАФ и евролибералите Касим Дал заяви, че България е загубила доверието на еврокомисарите и сега ще й е много трудно да си го върне. Той е получил уверение от евролибералите, че ще лобират с мониторинговия доклад в областта правосъдието и вътрешния ред на страната ни да не бъде наложена предпазна клауза.