Касата осигурила на пациентите достатъчно направления за специалист през 2012-а
Касата осигурила на пациентите достатъчно направления за специалист през 2012-а / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николовa

Няма намаление на средствата за консултации със специалист и медико-диагностични изследвания през 2012 г., съобщават от Националната здравноосигурителна каса. За първо, второ и трето тримесечие били разпределени същите стойности, както и през предходната година.

Отчита се обаче 45-процентно увеличение на направленията за високоспециализирани медицински дейности спрямо същите периоди на 2011-а. В съобщение до медиите, от касата припомнят, че от тази година личните лекари имат право да издават направления за тези дейности, с цел подобряване на достъпа и качеството на оказаната медицинска помощ на хронично болните пациентите.

Експертите уверяват, че до момента в здравноосигурителната каса не са постъпили сигнали от страна на пациенти или лекари, свързани с липса на достатъчно направления.

В случаите, когато лекарите преценят, че имат необходимост от допълнителни направления, те трябва да подадат мотивирани искания до  директорите на районните здравноосигурителни каси, се посочва още в съобщението.