Кардиологични болници източвали Здравната каса
Кардиологични болници източвали Здравната каса / снимки: БГНЕС
Кардиологични болници източвали Здравната каса
75118
Кардиологични болници източвали Здравната каса
  • Кардиологични болници източвали Здравната каса

Кардиологични болници и отделения източвали Здравната каса, изпращайки на сърдечна операция пациенти, на които преди това са поставени стентове. През последните година и половина са регистрирани 1200 пациенти с по два или повече стента, които са стигнали до операция.

Това стана ясно след среща между ръководството на Здравната каса и водещи кардиолози и кардиохирурзи у нас. Оказва се, че за тези 1200 болни здравноосигурителната институция е похарчила 11 млн. лв. за поставянето на стентове и още 7 млн. лв. за сърдечни операции.

Специалистите са убедени, че щом се е стигнало до подобни операции, значи е много вероятно стентовете да са били неефективни.

Сред оперираните постфактум пациенти е имало единици, при които били поставени от 12 до 16 стента, съобщи директорът на Здравната каса д-р Румяна Тодорова.

„1000 пациента по 1000 лева стенд е 1 млн. лева. За да платим 4 млн., това означава, че те са получили средно по четири стенда. За тези 1200 пациента, за самата дейност, т.е. за клиничната пътека, ние плащаме 7 млн. лева и още 4 млн. за стендове. Стават 11 млн. лв. те са отишли след това на операция. Отивайки на операция Касата плаща още 7,7 млн. лева”, обясни Тодорова.

Въпросът тук е имало ли е смисъл касата да дава 11 млн. лв. за стентове, след като така или иначе се е стигнало до операция. „Ние питаме трябвало ли е да ги платим или не е трябвало. При стентирането, няма спор, операцията трябва да се направи, човекът е зле”, заяви още тя.

Според водещи кардиолози тук става дума не само за източване на пари, но и за застрашаване на здравето на пациентите. Кои отделения и болници се визират обаче не бе обявено.

Предложението на директора на болница „Св. Екатерина” проф. Генчо Начев и на други специалисти е да се създаде морално етична комисия.

„Това, за което проф. Начев говори, тази морално етична комисия, която те предлагат да се създаде, трябва да бъде облечена законово. Какви ще бъдат нейните правомощия. И когато тя установи такива нередности, тя да има достатъчно правомощия да каже на  Касата „тази дейност вие не трябва да я плащате”, каза д-р Тодорова.

Предстои с предложенията на специалистите да бъде запознато Здравното министерство.

Кардиологични болници източвали Здравната каса
netinfo