/ Thinkstock/Getty Images
Кардиолог: Най-трудно е да убедим пациента, че отговоря за здравето си
98039
Кардиолог: Най-трудно е да убедим пациента, че отговоря за здравето си
  • Кардиолог: Най-трудно е да убедим пациента, че отговоря за здравето си
Стресът е полезен. Проблемът е в начина, по който го отработваме. Човек е създаден, за да преодолява трудности. Настройката „аз съм жертва” обаче е деструктивна. Философията е на един от най-добрите кардиолози в България доц. Васил Велчев, който завежда сектор „Електрокардиостимулация” в столичната болница „Св. Анна”.
 
Пред Дарик медикът подчерта, че за да може стресът да бъде отработен, човек трябва да живее с настройката, че може да преодолява проблемите. Запитан коя е най-важната препоръка за здраво сърце, кардиологът отговори: „Нищо на сърце”.

Решението за поставяне на стент трябва да се взема от екип специалисти
 
"Настройката, че сме жертва на нещо води до много проблеми, включително в соматиката, в нашите собствени кръвоносни съдове. Трябва да сме настроени, че можем и трябва да преодоляваме проблемите, за да може стресът да бъде отработен. Най-голямото предизвикателство пред родния кардиолог е да убеди своя пациент да промени начина си на живот. Българите много лесно приемат препоръки, които включват "вземи едно-две хапчета, отиди на лекар, направи си коронарография". Но когато кажете на някого, че трябва да спре да пие или да пуши, нещата стават драматични. Предизвикателството е да го убедиш, че той е отговорен за собственото си здраве", посочи доц. Велчев.

Най-много млади хора си отиват заради катастрофи и внезапна сърдечна смърт
 
"Пациент" от латински означава "търпелив", "потърпевш". От пациента ние трябва да направим агент, тоест проактивен човек, който сам се грижи за себе си. Тази грижа би трябвало да се възпитава дотолкова, доколкото това е висше благо - човек да бъде здрав, за да може да бъде полезен за себе си и за околните. Надявам се, че в българското образование ще залегне тази ценност, че както трябва да си честен, да не крадеш, да не лъжеш и да не мамиш, по същия начин трябва да бъдеш отговорен за себе си и за своето здраве и за това да бъдеш работоспособен човек", изрази надежда кардиологът пред Дарик.