Поправките за гласуването на карантинираните лица по време на парламентарните избори бяха приети на първо четене със 128 гласа "за", 45 "против" и 9 "въздържали се".

Хората под карантина ще могат да гласуват или в подвижни избирателни кутии, или в отделни специални избирателни секции.

ЦИК трябва не по-късно от 50 дни преди изборите да приеме правила за организацията и реда на изборите. В тези правила трябва да се определи и редът за гласуване на карантинираните, включително образуването на секциите, подаването на заявленията, в т.ч. по електронен начин през интернет страницата на ЦИК или съответната община.

В болниците, където има карантинирани, също ще се образуват отделни избирателни секции.

Управляващите са категорични, че целта на промените е да се даде възможност на всички граждани да упражнят правото си на глас.

От ДПС подкрепиха промените на мнозинството и посочиха, че те са необходими. От движението обаче искат текстовете да се прецизират между първо и второ четене, като се вземе предвид становището по законопроекта на ЦИК.

БСП обаче остро критикува промените. Според червените мястото не им е в Закона за извънредното положение, а в Изборния кодекс. Социалистите обвиниха, че ЦИК се товари с несвойствени задължения, тъй като тя не е медицински орган и няма необходимата експертиза, за да изготви правила за безопасното провеждане на изборите.