"Разбира се, че нямаме претенции към решението на президента да насрочи парламентарните избори на 4 април, това е негово право". Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева пред журналисти, цитирана от пресцентъра на парламента. По покана на Католическата църква в България Цвета Караянчева присъства на светата литургия и церемонията по епископско ръкоположение на Негово Преосвещенство монсеньор Румен Станев в Римокатолическата катедрала "Св. Йосиф" в София.

Караянчева обаче изрази учудване от решението на президента, което определи като "инат" и добави, че с него той е искал да оправдае "безсмислените консултации", които е провел. По думите й на срещите са се коментирали теми, които така или иначе над 10 години усилено се дебатират в обществото.

"Датата 4 април обаче не е удачна за католическата и арменската общност у нас, които точно тогава празнуват Великден. Същото важи и за еврейската общност, защото на 4 април е последният ден от Пасха. Освен това и учениците са във ваканция. Няма как от месеци да повтаряш, че трябва да има висока избирателна активност, а в същото време действията ти да говорят друго", посочи Караянчева.

"Президентът смята, че е трябвало правителството да подаде оставка още през септември, защото така са поискали хората. Много българи обаче искаха и оставката на Румен Радев. Настояваха за предсрочни президентски избори", отбеляза Караянчева.
БТА