Капон: Политическите централи нямат желание за мажоритарни избори
Капон: Политическите централи нямат желание за мажоритарни избори / cнимкa: Sofia Photo Agency

Никога президент в модерна, в нова България, не е инициирал референдум и това е една възможност. Ние днес имахме конструктивна среща с Георги Първанов, искахме да го попитаме дали това е само отговор на тема „Мажоритарни избори” и отговорът му беше, че той има тази възможност и би я използвал. Ние смятаме, че той е единственият, който може да постави искане в Народното събрание да има референдум. Това каза в предаването “Денят” на Дарик Мария Капон, лидер на Единна народна партия.

Според Капон държавният глава си дава сметка, че юли, ако не се случи между политическите партии нещо като договаряне, наистина е крайният срок. Ултимативност в тона на президента нямаше, сподели лидерът на ЕНП и добави, че е било видно разочарованието му от това, че БСП вчера не е подкрепила мажоритарния вот. Капон обясни, че не са били при Първанов заради дебата, който става в БСП.

Тя сподели, че за нея хората са по-интелигентни, отколкото ги мислят политиците, и е важно е да им се даде правото да избират.

Лидерът на ЕНП сподели, че последните дни показват, че политическите централи нямат желание за мажоритарни избори, както и че трябва да има смесена система. Това означава, че хората ще застанат с лицата си, ще правят кампании. Това е отговорността, която реално поемаш пред избирателите, каза още Мария Капон. Мажоритарните кандидати имат по-голям шанс да искат да "съхранят очите на хората" и отговорността им е много по-сериозна. Възможността да купиш един политически лидер с влияние е много по-лесен, подчерта още Капон и сподели, че противниците на мажоритарния вот се мъчат да ни вкарат в психологичен дебат и искат да ни кажат, че няма време за мажоритарни избори.

Целият разговор на Евгения Марчева с Мария Капон слушайте в прикачения звуков файл