Кандидат-студентите за СУ писаха по темата Подвиг и памет в Епопея на забравените
Кандидат-студентите за СУ писаха по темата Подвиг и памет в Епопея на забравените / cнимкa: Sofia Photo Agency

"Подвиг и памет в "Епопея на забравените от Иван Вазов и съспоставка на цитатите "Но стига ми тая награда, да каже нявга народът" от Христо Ботев и "Ако загина на война, жал никого не ще попари" от "Сиротна песен" на Димчо Дебелянов са двете изтеглени теми в кандидат-студентския изпит по български език и литература в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

„Изтеглените теми изискват възможности за интерпретиране, правене на паралели и познаване на творчеството на авторите”. Това обясни в предаването „Дарик кафе” главен асистент доктор Иванов Иванов от катедра „Българска литература” в СУ.

2488 кандидат-студенти се явиха на днешния изпит по български език и литература в Софийския университет. Изпитът бе с продължителност пет астрономически часа. 335 квестори следяха за тишина и преписвачи в изпитните зали, които са 82 на брой, разположени в 6 сгради на университета. С днешния изпит по български език и литература се кандидатства за 15 специалности в Алма матер.

Минути преди началото на изпита ректорът на Алма матер проф. Иван Илчев пожела на кандидат-студентите трудна тема.

„Трудната тема ще ви даде възможност да проявите най-доброто от вас самите”, каза Илчев.

„Проблематиката на „Епопея на забравените” е проблематика, която е част от нашата национална история. Това е най-трудната тема в балканската история – пътят от робството към свободата. Някои казват, че есето като прасето яде всичко, но аз не съм съгласен с това. Есето изисква висока култура”, заяви председателят на изпитната комисия проф. Кирил Топалов.

„Не бях във възторг. Бързо свърших. Беше по-лесно да разсъждавам върху цитатите, отколкото „Епопея на забравените”, изрази мнение кандидат-студент.

Може да си пропомните двете творби: Христо Ботев / Димчо Дебелянов

В прикачения звуков файл чуйте коментара на гл. ас. д-р Иван Иванов от катедра „Българска литература”

Репортажът от изтеглените теми в СУ чуйте в прикачения звуков файл