/ БГНЕС
Временната комисия за изработване на правилника за организацията и дейността на Народното събрание прие дефиницията за кворум на комисиите, под което се разбира определено присъствие на брой депутати в комисията, според което присъствие депутатите да могат да вземат решенията в законодателния орган.

На заседанието на временната комисия стана ясно, че може да се открие заседание на НС, само, ако комисията има кворум.

Временна комисия НС
БГНЕС

Временната комисия прие предложението на Никола Минчев и Мирослав Иванов от ПП, с което се предлага решение на дадена комисия да бъде прието, ако не по-малко от 1/3 от нейните членове са подкрепили предложението, точно както е било в 44-то НС.

Временна комисия НС
БГНЕС


„Ако няма кворум може да има само обсъждания и контрол. Нека оставим комисията да подпомага дейността на пленарните заседания, за мен трябва да оставим постоянните комисии да приемат и обсъждат актове при повече от половината от неговите членове, но ако няма този нужен кворум, да може да има контрол”, предложи Йордан Цонев от ДПС.

Временна комисия НС
БГНЕС

Петър Петров от „Възраждане” направи предложение за създаване нова точка 4, която засяга актове, касаещи отбраната, но предложението не се прие. Петров направи и предложение Министерски съвет да изпраща до НС незабавно след приемането им всички актове, които представляват класифицирана информация.

Временна комисия НС
БГНЕС

Предложението беше прието със 7 гласа “за”, и 5 “въздържали се”.

Временна комисия НС
БГНЕС

„Всички сключвани сделки от МС би следвало чрез секретно деловодство да станат достояние на народните представители”, заяви още Петър Петров.

Временна комисия НС
БГНЕС

Вчера беше записано, че Председателският съвет в НС ще изслушва веднъж месечно ръководителите на службите за сигурност, а парламентарните комисии трябва да заседават поне веднъж месечно.

Временна комисия НС
БГНЕС

Запазва се ограничението депутатите, нечленуващи в парламентарни групи, да нямат право да участват в комисии.

Временна комисия НС
БГНЕС

БГНЕС