Народните представители избират ръководствата на новоформираните постоянни комисии.

Комисията по икономическа политика и иновации се състои от 21 народни представители, от които 6 от ПГ на ГЕРБ-СДС, 5 от ПГ на „Продължаваме промяната“, 3 от ПГ ДПС, 2 от ПГ на „Възраждане“, 2 от ПГ на „Демократична България“ и един от ПГ на „Български възход“, като предложението е прието с 222 гласа „за“, нито един против и нито един въздържал се.

ПГ на ГЕРБ-СДС предлага за членове на Комисията по икономическа политика и иновации Александър Иванов, Андрей Рунчев, Десислава Трифонова, Жечо Станков, Мартин Харизанов, Румен Христов, а за заместник-председател Александър Иванов.

ПГ на ПП предлага за заместник-председател Даниел Лорер и за членове Искрен Митев, Михал Камбарев, Димитър Недялков и Иво Атанасов.

ПГ на ДПС предлага Байрам Байрам, Павлин Кръстев и Небие Кабак за членове.

ПГ на „Възраждане“ предлага за заместник-председател Климен Шопов и за член Борис Аладжов.

ПГ на БСП предлага Петър Кънев за заместник-председател и за член Румен Гечев.

ПГ на ДБ предлага Мартин Димитров за председател и Йордан Иванов за член.

ПГ на БВ предлага за член Лилия Недева.

Предложението за избор на ръководство и членове на Комисията по икономическа политика и иновации е прието с 218 „за“, нито един против и нито един въздържал се.

***
Комисията по енергетика се състои от 23 народни представители, от които 6 от ГЕРБ-СДС, 5 от ПП, 4 от ДПС, 3 от „Възраждане“, 2 от БСП, 2 от ДБ и един от БВ.

От ПГ на ГЕРБ-СДС номиниран за председател е Делян Добрев и за членове Александър Ненков, Мария Белова, Жечо Станков, Росица Кирова и Теменужка Петкова.

ПГ на ПП за членове предлага Венко Сабрутев, Калоян Икономов, Владимир Табутов, Васил Стефанов и за заместник-председател Радослав Рибарски.

ПГ на ДПС предлага Анджей Джандев, Рамадан Аталай за заместник-председател, Ешереф Ешереф и Станислав Анастасов

„Възраждане“: Искра Михайлова, Николай Костадинов и Стоян Таслаков

БСП: Драгомир Стойнев за заместник-председател и Иван Петков

ДБ: Ивайло Мирчев за заместник-председател и Владислав Панев

БВ: Георги Самандов

Предложението е прието с 210 гласа „за“, един против и един въздържал се.

***
Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление се състои от 23 народни представители, 6 от ГЕРБ-СДС, 5 от ПП, 4 от ДПС, 3 от Възраждане, 2 от БСП, 2 от ДБ и един от БВ.

ГЕРБ-СДС: председател Росица Кирова и за членове Александър Ненков, Илтер Садъков, Младен Шишков, Николай Нанков, Петя Аврамова.

ПП: заместник-председател Настимир Ананиев, за членове Андрей Цеков, Богомил Петков, Йордан Терзийски и Кирил Петков.

ДПС: Ешереф Ешереф, Цветан Енчев, Танер Али, Халил Летифов

„Възраждане“: заместник-председател Коста Стоянов, Николай Костадинов, Константина Петрова

БСП: Борислав Гуцанов за заместник-председател и Манол Генов

ДБ: заместник-председател Йордан Иванов и Надежда Йорданова

БВ: Виолета Комитова

Предложението е прието със 197 „за“, един против и един въздържал се.

***
Комисията по външна политика се състои от 17 народни представители – 5 от ГЕРБ-СДС, 4 от ПП, 2 от ДПС, 2 от Възраждане, 2 от БСП, един от ДБ и един от БВ.

ГЕРБ-СДС: председател Екатерина Захариева и членове Георг Георгиев, Даниел Митов, Павел Христов, Христо Гаджев.

ПП: заместник-председател Венцислава Любенова и членове Радослав Василев, Даниел Лорер и Ивайло Шотев.

ДПС: Имрен Мехмедова и Анджей Джандев

„Възраждане“: заместник-председател Ангел Георгиев и Ивелин Първанов

БСП: заместник-председател Деян Дечев и Кристиан Вигенин

ДБ: Стоян Михалев

БВ: заместник-председател Виолета Комитова

Предложението е прието със 196 „за“, нито един против и нито един въздържал се.

***
Комисията по въпросите на Европейския съюз ще бъде ръководена от ПП с председател Деница Симеонова, като членовете се разпределят по 5 от ГЕРБ-СДС, 4 от ПП, 2 от ДПС, 2 от „Възраждане“, 2 от БСП, един от ДБ и един от БВ.

Комисията по отбрана ще бъде ръководена от ГЕРБ-СДС, като народните представители избраха за председател Христо Гаджев. Членовете се разпределят както следва – 5 от ГЕРБ-СДС, 4 от ПП, 2 от ДПС, 2 от „Възраждане“, 2 от БСП, един от ДБ и един от БВ.

Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред ще бъде ръководена от ДПС. За председател е избран Хамид Хамид, като членовете се разпределят по 6 от ГЕРБ, 5 от ПП, 3 от ДПС, 2 от „Възраждане“, 2 от БСП, 2 от ДБ и един от БВ.

Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения ще бъде ръководена от ГЕРБ-СДС с Даниел Митов за председател. От всяка парламентарна група има по двама членове.

Комисията по труда, социалната и демографската политика ще бъде ръководена от БСП с председател Георги Гьоков, членовете в комисията се разпределят по 6 от ГЕРБ-СДС, 5 от ПП, 3 от ДПС, 2 от „Възраждане“, 2 от БСП, 2 от ДБ и един от БВ.

Комисията по образованието и науката ще бъде ръководена от ГЕРБ-СДС с председател Красимир Вълчев. Членовете се разпределят, както следва – 6 от ГЕРБ-СДС, 5 от ПП, 3 от ДПС, 2 от „Възраждане“, 2 от БСП, 2 от ДБ и един от БВ.

Комисията по здравеопазването ще бъде ръководена от ПП, като народните представители избраха за председател доц. Антон Тонев. Членовете се разпределят по 6 от ГЕРБ-СДС, 5 от ПП, 3 от ДПС, 2 от „Възраждане“, 2 от БСП, 2 от ДБ и един от БВ.

Комисията по околната среда и водите ще бъде ръководена от ДПС. За председател депутатите избраха Станислав Анастасов. Членовете се разпределят по 6 от ГЕРБ-СДС, 5 от ПП, 3 от ДПС, 2 от „Възраждане“, 2 от БСП, 2 от ДБ и един от БВ.

Комисията по транспорт и съобщения ще бъде ръководена от БСП с председател Георги Свиленски. Членовете се разпределят по 6 от ГЕРБ-СДС, 5 от ПП, 3 от ДПС, 2 от „Възраждане“, 2 от БСП, 2 от ДБ и един от БВ.

Комисията по електронно управление и информационни технологии ще се ръководи от ПП, като депутатите избраха за председател Калина Константинова. Членовете се разпределят, както следва – 5 от ГЕРБ-СДС, 4 от ПП, 2 от ДПС, 2 от „Възраждане“, 2 от БСП, един от ДБ и един от БВ.

Комисията по култура и медии ще бъде оглавена от БСП с председател Иван Ченчев. Членовете се разпределят по 5 от ГЕИРБ-СДС, 4 от ПП, 2 от ДПС, 2 от „Възраждане“, 2 от БСП, един от ДБ и един от БВ.

Комисията по превенция и противодействие на корупцията ще бъде ръководена от „Български възход“ с председател Стефан Янев. Съставът на комисията е както следва – 6 членове от ГЕРБ-СДС, 5 от ПП, 3 от ДПС, 2 от „Възраждане“, 2 от БСП, 2 от ДБ и един от БВ.

Комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество ще се ръководи от ГЕРБ-СДС с председател Анна Александрова. Членовете се разпределят по 5 от ГЕРБ-СДС, 4 от ПП, 2 от ДПС, 2 от „Възраждане“, 2 от БСП, един от ДБ и един от БВ.

Комисията по политиките за българите извън страната ще бъде оглавена от председател от „Възраждане“ – Костадин Костадинов. Съставът е от 5 членове от ГЕРБ-СДС, 4 от ПП, 2 от ДПС, 2 от „Възраждане“, 2 от БСП, един от ДБ и един от БВ.

Комисията по туризъм ще бъде ръководена от „Възраждане“ с председател Цончо Ганев. Членовете са разпределени по 5 от ГЕРБ-СДС, 4 от ПП, 2 от ДПС, 2 от „Възраждане“, 2 от БСП, един от ДБ и един от БВ. 
 
БГНЕС