Изборът на постоянни комисии в Народното събрание скара парламентарните групи, във фокуса на противоречията се оказа спортната комисия.

ПП обвиниха ДПС, че са им "откраднали" комисията. Предложението на "Продължаваме Промяната" тя да бъде оглавена от доскорошния спортен министър Радостин Василев, докато от движението настояха председател да стане Халил Летифов.

"Имало е обаждане от президентството и от служебния министър на спорта Весела Лечева да не съм председател на спортната комисия", заяви на брифинг в парламента самият Радостин Василев.

Също така той заяви, че е бил помолен от представител на ДПС да се откаже от председателството на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта.
Радостин Василев отказа да назове с кого от ДПС е разговарял и от кого е обаждането от президентството.

Радостин Василев подава сигнал за конфликт на интереси на Весела Лечева

По време на дебатите в зала, Кирил Петков също обяви, че след като спортната комисия е била отредена на ПП, някой се е обадил на ДПС и на ГЕРБ. Знаете ли защо - защото бившият министър на спорта Радостин Василев вчера подаде сигнал срещу служебния министър Весела Лечева в КПКОНПИ, коментира той. Което означава, че вие умирате от страх какво този председател на спортната комисия би разкрил, коментира Петков. По думите му, ДПС иска да си върне спортната комисия, защото не искат г-н Василев да я председателства. 

Преди това председателят на ПГ на "Продължаваме Промяната" (ПП) Андрей Гюров каза от парламентарната трибуна, че късно вечерта са били уведомени, че комисията по младежта и спорта е пренасочена към ДПС, а за ПП е отредена комисията за правата на човека. Това не е станало на председателски съвет и със съгласието на "Продължаваме Промяната", заяви той. Гюров попита какво стана след закриването на заседанието вчера и кой в крайна сметка реди комисиите в това НС.

Председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ коментира, че ДПС е изчакала всички парламентарни групи да си заявят комисите и са поискали такива, които не са били заявени от никого. Той посочи, че в началото комисията по младежта и спорта е била заявена само от ДПС.

Съпредседателят на ПП Асен Василев оспори твърдението на Карадайъ и призова, когато лъжат от трибуната, да ги санкционират. Той отбеляза, че от ПП също са били заявили комисията по бюджет и финанси и регионалната комисия, като ДПС са получили бюджетната комисия.

В отговор Хамид Хамид от ДПС прочете от трибуната, по думите му, първата заявка на ПП за комисиите. Правна, енергийна, регионална, социална, антикорупционна - това са заявили ПП, посочи той. "Тъй като тук имаше призив да наказвате лъжците, г-н председател, а самият призоваващ се оказа първият лъжец в това събрание, моля да го санкционирате", поиска Хамид.

Явор Божанков от "БСП за България" посочи, че е важно да се разбере откъде е дошло обаждането. Ако е дошло от служебния кабинет на президента Радев, няма да съм изненадан, коментира той. Според него обаче не може един служебен кабинет да се намесва във формирането на едно избрано Народно събрание и в създаването на комисии.

Мустафа Карадайъ коментира, че някой да си приписва, че е самостоятелен борец с корупцията, му навява мисълта да се обърне към председателя на НС, че е нужен семинар за компетенциите на институциите, включително на депутатите. По думите му, няма нужда народните представители еднолично да се вживяват в ролята на Рамбо, Конституционен съд, наказателен съд, административен съд.

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС посочи, че вече е минал половин час в опит от страна на ПП да блокират днешното заседание. Той напомни, че в миналото Народно събрание опозицията е имала нула комисии, а сега получава толкова комисии, колкото депутати има.

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев коментира, че са започнали дебата с емоции, с квалификации, с малка лекция по геометрия за триъгълници и четириъгълници. Предлагам ви да престанем с етикетите и да конструираме разговора, каза той и поиска почивка, за да се изясни въпросът с претенциите на ПП към спортната комисия. Почивка не беше дадена, защото не беше минал един час от началото на заседанието. Вместо това депутатите преминаха към гласуване на проектите за решение за създаване на постоянни комисии.

Депутатите продължават с формирането на постоянни комисии

В крайна сметка Народното събрания не успя да избере председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта, след като за председателското място в комисията имаше две предложения - от Продължаваме промяната и ДПС.

Форматът и съставът на комисията бяха гласувани с единодушие, но ПП предложиха за председател доскорошния спортен министър Радостин Василев, докато от ДПС поискаха тя да бъде оглавена от Халил Летифов. Двете предложения бяха гласувани поотделно, но нито едно не събра достатъчна подкрепа - гласа си за Василев дадоха 93-ма депутати от общо 219 гласували, докато кандидатурата на Летифов бе подкрепена от 99 от гласувалите 214 души. Летифов бе подкрепен от ГЕРБ-СДС и ДПС, докато за Василев гласуваха групите на ПП, БСП и ДБ.

Впоследствие от Български възход направиха собствено предложение за председател на комисията - проф. Даниела Дашева, но след призив от Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС те оттеглиха предложението си и председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта ще бъде избран на следващо заседание на парламента.

Състав на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта:

ГЕРБ-СДС (5): Валентин Милушев, Красен Кралев (зам.-председател), Мартин Харизанов, Николай Алгафари, Стефан Апостолов

ПП (4): Радостин Василев, Инна Иванова, Цветелина Симеонова-Заркин, Венеция Нецова-Ангова

ДПС (2): Осман Мурадов, Халил Летифов

Възраждане (2): Станислав Стоянов, Коста Стоянов

БСП за България (2): Ирена Анастасова, Иван Ченчев

ДБ (1): Илина Мутафчиева (зам.-председател)

Български възход (1): проф. Даниела Дашева (зам.-председател).


 
БТА