Депутатите отново не избраха председатели на трите спорни комисии - спортна, земеделска и по правата на човека. За Комисията на младежта и спорта - от „Продължаваме промяната“ отново номинираха Радостин Василев, а от ДПС - Халил Летифов. И двамата бяха отхвърлени.

За Комисията по земеделие депутатите отхвърлиха отново и кандидатурата на Иван Христанов. За Комисията по правата на човека не бяха направени номинации.

С пълно единодушие Комисията по правни въпроси оглави Радомир Чолаков от ГЕРБ, а по конституционни въпроси - Атанас Славов от "Демократична България".

Комисията по правни въпроси ще се състои от 23-ма членове. За неин председател беше избран Радомир Чолаков от парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС. Негови заместници ще са: Милен Матеев („Продължаваме Промяната“), Ертен Анисова (ДПС), Петър Петров („Възраждане“) и Явор Божанков („БСП за България“).

Останалите членове на комисията са:

Анна Александрова, Бранимир Балачев, Марин Маринов, Ралица Ангелова, Рая Назарян (ГЕРБ-СДС);
Петър Куленски, Стою Стоев, Мирослав Иванов и Рена Стефанова (ПП);
Хамид Хамид, Цветан Енчев, Гюнер Ахмед (ДПС);
Цвета Рангелова и Златан Златанов („Възраждане“);
Мая Димитров („БСП за България“);
Надежда Йорданова, Людмила Илиева („Демократична България“);
Александър Николов („Български възход“);


Комисията по конституционни въпроси ще се състои от 14  народни представители от всички парламентарни групи. Тя беше оглавена от Атанас Славов от ПГ на „Демократична България“. За негови заместници бяха определени Росен Желязков (ГЕРБ-СДС), Васил Пандов („Продължаваупи. Тя ме Промяната“), Гюнер Ахмед (ДПС), Златан Златанов („Възраждане“),

Останалите членове на тази комисия са:

Екатерина Захариева (ГЕРБ-СДС);
Никола Минчев („Продължаваме Промяната“);
Мустафа Карадайъ (ДПС);
Александър Арангелов ("Възраждане")
Смиляна Нитова и Иван Ганчев („БСП за България“)
Христо Иванов (ДБ)
Румен Йончев, Надежда Самарджиева („Български възход“);


Преди няколко дни депутатите от 48-ия парламент взеха решение да разделят Комисията по конституционни и правни въпроси на две. Правна комисия и комисията по конституционни въпроси ще се сформират след обнародването на разделянето им в Държавен вестник.

Избраха кой ще ръководи новосформираните комисии в НС

Трети ден споровете за разпределението на комисиите в парламента не стихват. Вчера проблем се оказа спортната комисия, която от "Продължаваме Промяната" се надяваха да получат, според първоначалните им разговори с останалите.

ПП: Имало е обаждане да не получим спортната комисия заради сигнал срещу Весела Лечева

Те обвиниха директно ДПС в манипулации и във външна намеса от страна на президента и служебния министър на спорта Весела Лечева. Нещо, което Лечева отрече.

 
БТА, БНТ