Какво е причинило над 20 горски пожара от началото на месеца
Какво е причинило над 20 горски пожара от началото на месеца / снимка: Dariknews.bg, архив
Какво е причинило над 20 горски пожара от началото на месеца
82772
Какво е причинило над 20 горски пожара от началото на месеца
  • Какво е причинило над 20 горски пожара от началото на месеца

Необичайно топлото време и човешката немарливост са причина за горските пожари от последните дни.

Това обясни пред Дарик главният експерт в Изпълнителната агенция по горите Владимир Константинов. Повече от 20 са горските пожари от началото на месец ноември, които са регистрирани в страната. До момента са засегнати над 2 500 дка горски площи.

Най-големите пожари от последните 5 дни избухнаха територията на Регионална дирекция по горите София, Смолян и Велико Търново.

Причината, освен липсата на валежи и необичайно високите за сезона температури, е най-вече човешката небрежност. Силният вятър също се оказа сериозен проблем, обясни главният експерт в Изпълнителната агенция по горите Владимир Константинов.

„Ситуацията, вследствие на необичайно топлото за ноември време, се промени коренно, тъй като през октомври нямахме почти никакви регистрирани пожари в страната. Освен че е топло времето, основен фактор е човешкото действие или бездействие, като това обикновено се засилва през почивните дни, тъй като повече хора излизат сред природата, излизат и ловци на излети. Вследствие на това имаме и доста възникнали пожари на различни места в страната", обясни той.

От началото на годината досега са регистрирани 346 горски пожари, които са засегнали повече от 22 000 дка горски площи.