/ ThinkStock/Getty Images
Какво е „Храна, не война - София“?
98304
Какво е „Храна, не война - София“?
  • Какво е „Храна, не война - София“?
"Храна, не война - София" e самоорганизирана инициатива за подкрепа на хора в нужда. Вече втора година всяка неделя доброволци готвят и споделят заедно с десетки гладни хора вкусна вегетарианска храна, дрехи, обувки и преди всичко - грижа и съпричастност.

За да станеш част от тази Солидарна акция, трябва просто да влезеш в кухнята на Солидарния клуб някоя неделя и да помогнеш за приготвянето и раздаването на храната.

Помогни с инструменти и кухненски пособия на домове за деца
 
Повече за инициативата разказва Галина Лачева: "Имали сме опити, между другото, за взаимодействие с институции, например пуснали сме официално предложение към парламента и Министерски съвет за това столовата на държавната администрация, които не се използват в неделя, да бъдат използвани за солидарни кухни като нашата. На практика няма никакво движение, за което е необходимо да пускаме явно жалби, защото не спазват законово установения срок да реагират. Свързали сме се и с църквата близо до мястото, където сме ситуирани, с молба да ни дадат възможност в техния двор да се събираме при хубаво време и да можем да седнем нормално. Защото нашето пространство е сравнително малко, толкова можем да си позволим с дарения и доброволно отделяне за наем. Нищо не направиха, просто не ни отговориха. Така че, на този етап действаме, общо взето, на ниво гражданска самоорганизация".