/ ThinkStock/Getty Images
Дарителска кампания събира домашна посуда, кухненски уреди и инструменти за общо девет центъра за деца и младежи с и без увреждания в Кюстендил и Казанлък. Държавното финансиране покрива само базовите разходи, а за да осигурява качествени терапии и да обезпечава индивидуална подкрепа за близо 100 деца и младежи в неравностойно положение, фондация "Сийдър" организира различни дарителски инициативи и програми.
 
Подробности как може да се помогне могат да бъдат намери и на доброволческата платформа Timeheroes.
 
Изпълнителният директор на фондацията Александрина Димитрова разказа пред Дарик: "В момента почти всички кухненски пособия са осигурени, но има доста инструменти, от които имаме нужда, тъй като ги използваме за нашите сесии по трудова терапия. Децата и младежите се учат как да градинарстват, имат си собствени градини, където отглеждат цветя, зеленчуци и се грижат през цялата година. Нужни са и различни инструменти за дома, така че да могат да се учат да правят малки ремонтни дейности, което развива както двигателните им умения, така също и уменията им да се правят с ежедневието".
 
За преките наблюдения на Димитрова в тези домове дали има нужда от повече финансиране и правилно ли се разпределят средствата, тя разказа: "Средствата, които са предвидени за управлението на тези центрове и за тяхното функциониране, определено не достигат, така че да може да се осигурява наистина качествена и различна грижа от тази, която беше в държавните домове. Един основен проблем е и невъзможността да се наемат достатъчно на брой хора, които да работят в центровете, те да бъдат обучени и мотивирани да полагат доста сериозна 24-часова грижа за деца и младежи с често тежки увреждания и с травматични преживявания в миналото, които бележат и тяхното настояще. Смятаме, че трябва да се преосмисли начинът, по който се финансират центровете и най-вече да се мисли в посока за това как да се повишат възнагражденията на заетите в социалните услуги и как да се подкрепят, така че да могат да предоставят наистина качествена услуга на децата и младежите, които имат нужда от нея".