Какви са версиите за взрива в Хитрино?
Какви са версиите за взрива в Хитрино? / Dariknews.bg, Шумен, Деян Герговски

Товарният влак, чиято цистерна се взриви на гарата в Хитрино, е превозвала 12 вагона с пропилен и четири с пропан-бутан. Това съобщиха от НК "Железопътна инфраструктура". От компанията уточниха, че в композицията е имало и празни вагони, каквито са изискванията за т. нар. предохрана на опасни товари.

СНИМКИ: Хитрино след трагедията

Товарният влак се е движел от гара "Дружба" (Бургас) към гара "Север" (Русе). При влизането си в Хитрино в 5.37 часа той е дерайлирал, цистерните са се преобърнали и това е причинило взрива, обясниха от НКЖИ.

Влакови цистерни се взривиха в Хитрино, има загинали и ранени (СНИМКИ/ВИДЕО)

Щетите от произшествието са огромни. Избухнал е пожар има загинали и ранени.

Какви са версиите за взрива в Хитрино
netinfo
Русенската компания "Булмаркет" е превозвала товара. "Булмаркет ДМ" ООД е частно дружество, извършващо доставка и търговия с пропан-бутан и природен газ, производство на биодизел, ж. п.-превози, търговия със зърно и други. Управителят на фирмата Димитър Баев уточни, че в случая са били само превозвач на стоката.

Пред Дарик кметът на община Хитрино Нуридин Исмаил допусна, че причина за катастрофата е прекалено високата скорост на влаковата композиция.

Жител на Хитрино: Жена ми изгоря жива (ВИДЕО)

Постовият стрелочник на гарата е казал, че при навлизане на композицията е забелязал искри от локомотива на композицията и след това е станало дерайлиране, каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията в оставка Ивайло Московски.

По думите на премиера в оставка Бойко Борисов машинистът на композицията казал, че след петия вагон композицията се е откъснала.

"За мен причината за инцидента в Хитрино е някаква техническа неизправност във влака", заяви за „Събуди се" по NOVA бившият служебен министър на транспорта Кристиян Кръстев.

"Доколкото знам техническата инфраструктура е в много добро състояние. Очевидец е казал, че е видял искри от влака, което значи, че грешката е в подвижния състав, а не в инфраструктурата", изтъкна Кръстев.

Високата скорост е много вероятна хипотеза за инцидента в Хитрино. Това заяви за "Събуди се" по NOVA депутатът от Реформаторския блок Настимир Ананиев, председател на транспортната комисия.

Според него е възможно да е имало и грешна подредба на самата композиция.

"Ако тя не е наредена по правилния начин, някоя от цистерните може да излезе от релсите", поясни той.

Какви са версиите за взрива в Хитрино
netinfo