Социологът Първан Симеонов
Социологът Първан Симеонов / БГНЕС, архив
44-ият парламент е съществено различен от предходния - има ясна опозиция и управляващи, коментира социологът Първан Симеонов пред "Фокус".
 
предишния парламент имахме две десни формации, две леви, а в един момент се очертаха и две етнически формации. Имаше и няколко междинни формации, които представляваха резервоар за депутати. Имаше и две националистически групи, а сега имаме от всичко по едно. Това е първата и най-важна характеристика на този парламент. Това, че парламентът е по-прост, го прави по-сложен, защото преди имаше повече варианти за маневриране, повече възможни комбинации, повече полутонове и нюанси. Сега границите са много по-ясни, включително и управляващи и опозиция", коментира Симеонов. По думите му, ако в предишния парламент е имало своеобразен център, около който са се въртели всички останали, сега има по-скоро ясна управляваща формация и ясна опозиция в лицето на БСП.

Какви са управленските приоритети на ГЕРБ и Патриотите?

Симеонов отбеляза, че от друга страна ще имаме много видима роля на ДПС в този парламент. Той посочи, че в отминалите години ДПС дълго време бе долепена до БСП, но в предишния мандат сме станали свидетели на едно придвижване на ДПС от ляво надясно. "ДПС се превърна в необходима, неизбежна на моменти подкрепа за ГЕРБ. Предполагам, че ДПС ще се опита да продължи тази линия,в която управлението не изглежда възможно без ДПС. В същото време обаче ми се струва, че ДПС ще продължи да се позиционира в центъра между ляво и дясно, възползвайки се от обстоятелството, че Патриотите стават част от властта и се долепят за ГЕРБ. Така те могат изгубят две свои ключови предимства: да бъдат остри, нещо което патриотичните партии винаги са практикували добре и позицията си на балансьор", каза още Симеонов.


Борисов предложил на БСП председателското място в бъдещия парламент

Според него в тази ситуация в парламента формацията на Веселин Марешки ще разчита по-скоро на тихите предимства да получи контрол върху определени области или ресори на по-ниски нива във властта, но като цяло тя ще играе ролята на резервоар за потенциална резервна подкрепа за управляващата формация в лицето на ГЕРБ и Патриотите.