Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров сезира Софийска градска прокуратура заради изказване на председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов за ваксините срещу COVID-19. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването.

ИАЛ: В България не се слагат ваксини с изтекъл срок

Кацаров пише до прокуратурата, че на 24 октомври Борисов е направил изявление, в което е казал, че "имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност - Pfizer - до 30 септември им е срокът на годност".

Според Кацаров това твърдение попада в категорията фалшиви новини.

"В България се прилагат ваксини и лекарства само в срок на годност. Няма лекар или фармацевт в света, който би дал на своя пациент лекарство с изтекъл срок на годност", посочва здравният министър.

 И пише още: "Пандемията с COVID-19 не е само здравен проблем. Това е национална криза, засягаща всички сфери на обществения живот.

"Разпространението на фалшивата новина е обществено опасно деяние предвид факта, че Борисов е бивш министър-председател на България, а в момента председател на ПП ГЕРБ и порадо това изказването му може да повлияе на решенията на много хора. Фалшивата новина, че се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност, може да предизвика тревога у населението и да накара много хора да се откажат от ваксинация, което ще засегне по неблагоприятен начин здравето и да коства живото на беопределен брой наши сънародници. Считам, че деянието е с висока степен на обществена опасност и предвид това, че е направено в разгара на епидемична вълна на разпространение на COVID-19, представлява заплаха и за националната сигурност на страната", посочва Кацаров.

Здравните власти обявиха кои хора не трябва да се имунизират с ваксината на Pfizer/BioNTe

Всеки ден престой на Стойчо Кацаров на поста здравен министър вдига степента на обществена опасност заради липсата на адекватни решения по овладяването на епидемичната вълна.

Това се казва в официална позиция на ГЕРБ, изпратена до медиите.

"Единственият виновник за липсата на навременна информация, че срокът на годност на изтеклите ваксини е удължен, е Стойчо Кацаров. Същият е виновен и за провалената ваксинационна кампания до момента, заради която ваксините отлежават във фризерите, а България остава на последно място по ваксинация в ЕС", посочват още от партията.

"Припомняме, че именно Бойко Борисов и ГЕРБ сме политическата сила, която най-много е агитирала за необходимостта от ваксинация", завършват от ГЕРБ.