Кабинетът ще разглежда с ЕК възможността за рестарт на реактори
Кабинетът ще разглежда с ЕК възможността за рестарт на реактори / снимкa: Sofia Photo Agency
Правителството да разгледа възможността за рестартиране на спрените 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй" във взаимодействие на Европейската комисия с оглед на загубите от газовата криза, както и последствията от световната финансова и икономическа криза, това реши парламентът като гласува внесено от енергийната комисия проекторешение. 140 депутати подкрепиха идеята, 48 бяха против, а 23-ма се въздържаха.

Един жълт депутат и единственият дошъл на работа от „Атака”, които преди дни обявиха, че напускат парламента до изборите, подкрепиха решението. Останалите жълти избраници гласуваха с "против" и "въздържал се". Парламентарната група на движение „Напред” също подкрепи идеята, а опозицията гласува против.

Лидерът на СДС Мартин Димитров каза, че това е антиевропейски популизъм. Веселин Методиев от ДСБ отбеляза, че БСП лъже избирателите си, защото всички били наясно, че реакторите няма да бъдат отворени. Той призова НДСВ да напусне коалицията. Преди гласуването жълтият депутат Олимпи Кътев отбеляза, че социалистите подлагат динена кора на правителството и премиера си, тъй като по думите му явно е надделяло ядреното лоби на президента. "Това е най-добрият договор, който България е подписала през последните 100 години. Защо искате сега да си оттегляте подписите и да ставаме лъжливото овчарче?", попита Кътев. 

Стефан Софиянски от ОДС каза, че на практика се е гласувало предложение за преразглеждане на договора ни за присъединяване към ЕС. Председателят на енергийната комисия в парламента Рамадан Аталай от ДПС отбеляза, че за 30 дни може да се рестартира един от блоковете, а страната ни може да спечели 120 млн. лева. това обаче е последващо действие, трябва да изчакаме решението на ЕК, отбеляза Аталай.