Кабинетът официално освобождава от длъжност Ангел Семерджиев
Кабинетът официално освобождава от длъжност Ангел Семерджиев / Sofia Photo Agency, архив

Очаква се днес кабинетът официално да освободи от длъжност председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Той подаде оставката си още в понеделник по искане на премиера Бойко Борисов, като решението на министър-председателя бе мотивирано с наказателните процедури срещу страната ни заради третия европейски енергиен пакет.

Още в петък Семерджиев отхвърли обвиненията на ресорния министър Делян Добрев, че основната вина е на енергийния регулатор, тъй като той има срок до лятото, за да приеме четири наредби, свързани с либерализацията на пазара. Този срок е определен от Народното събрание и записан в съответните закони.

Все още не е ясно кой ще е новият шеф на регулатора. Вчера Семерджиев, който ръководи заседанието на комисията, заяви, че трябва да осмисли случващото се и не коментира повече поисканата му оставка. Той ръководи ДКЕВР от 2009 г., когато пое поста от Константин Шушулов.

Оставката на Семерджиев бе поискана и приета от премиера по-малко от 24 часа след края на ядрения референдум. В същия ден оставки се наложи да подадат образователният министър Сергей Игнатов и шефът на фонд „Научни изследвания".