нб
нб / БТА
Председателят на ПГ „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова заедно с народните представители от групата внесоха първите законопроекти в новото Народно събрание.

Те са свързани с преизчисляване на пенсиите и промените в Закона за личната помощ, съобщиха от коалицията.

Депутатите предлагат пенсиите да бъдат преизчислени от 1 септември 2021 г., като индивидуалният коефициент на лицето ще се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2018 г. – 889,90 лв.

Депутатите в новото 46-о Народно събрание се заклеха

Вторият внесен ЗИД е на Закона за личната помощ, с който се връщат отменените в края на 2020 г. текстове. Така вече хората с увреждания ще имат право на личен асистент и в празничните дни, събота, неделя и след 17:00 ч. в делничните дни. С промените ще бъде увеличено и заплащането на личните асистенти от октомври 2021 г., като то ще бъде с коефициент 1,4 от минималната работна заплата, а не както досега 1,2.

„Изправи се БГ! Ние идваме!“ предлагат също така да се разшири дейността на комисията по ревизията от 45-ото Народно събрание, като в нея се включват и местните власти и общински дружества, граничните пунктове, държавните горски предприятия, разрешенията и разходите за подслушване и други сфери с голям корупционен риск.

От ПГ „Изправи се БГ! Ние идваме!“ внесоха и проект на Решение за обща Комисия за разследване на полицейското насилие по време на протестите през лятото на 2020 г. и за незаконното подслушване.

Зам.-председателят на групата Николай Хаджигенов инициира промени в Закона за НСО за премахване на специализирания транспорт на лица, заемали длъжностите премиер и председател на парламента - до четири години след освобождаването им от длъжност, за премахване на специализирания транспорт на членовете на Конституционния съд, зам.-председателите на Народното събрание и на кмета на столицата, както и главният прокурор да има право на лична държавна охрана единствено при доказана необходимост. Групата внася и промени, касаещи Бюрото за защита към главния прокурор, което да премине под ръководството на Министерството на правосъдието.

Ива Митева отново е председател на Народното събрание

Групата внесе и проект на Решение за изслушване на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков и служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов относно главния прокурор Иван Гешев.