Изграждат нови съоражения по спирките на столичния градски транспорт за хора с увреждания
Изграждат нови съоражения по спирките на столичния градски транспорт за хора с увреждания / БГНЕС, архив
Изграждат нови съоражения по спирките на столичния градски транспорт за хора с увреждания
91909
Изграждат нови съоражения по спирките на столичния градски транспорт за хора с увреждания
  • Изграждат нови съоражения по спирките на столичния градски транспорт за хора с увреждания

Специални маркировки по столичните спирки на градския транспорт ще насочват хората с увреждания към точното място, където превозните средства спират. Това стана ясно от думите на зам.-кмета по транспорт Евгени Крусев, който обясни, че в момента се проучва на кои места може да се обособят тези знаци. От днес пък гражданите с двигателни проблеми ще могат да преминават с помощта на асансьори през кръстовището на булевардите „България" и „Тодор Каблешков". Крусев съобщи, че през 2017-а година такива съоръжения ще се изградят и на спирките „Плиска" и „Окръжна болница".

Идея за градския транспорт на София: спретнати шофьори и качествено обслужване, иначе глоби

Столична община планира да въведе облекчение за хората с увреждания, които използват градската мрежа. Ресорният зам.-кмет Евгени Крусев обясни, че ще се направи специална маркировка по най-използваните спирките.

"В момента проучваме всички възможности на спирките, където спират повече линии на градския транспорт, да се определи точното място, където при спиране на тролейбус къде ще се пада втората врата, така че там да сложим съответните маркировки на самия перон на спирката, така че хората с увреждания да знаят къде точно да застанат. Съответно и водачът на превозното средство да застане точно там, така че платформата да бъде максимално удобна за използване от тези хора".

Шофьор на автобус в София отказа достъп на мъж в инвалидна количка (СНИМКИ/ВИДЕО)

Вече работят четири асансьора за хора с двигателни проблеми на булевардите „България" и „Тодор Каблешков". А догодина изграждането им ще продължи и по други точки на града, допълни зам.-кметът.

"Те са изградени изцяло за достъп на хората с двигателни проблеми, така че да могат да преминават безпроблемно през това натоварено кръстовище. Стойността на обекта е около 315 хиляди лева. Изградени са 4 асансьора в четирите ъгъла на кръстовището. За догодина сме планирали също така да изградим такива съоръжения на спирките на "Плиска" и на "Окръжна болница". Тяхната стойност ще е над 700 хиляди лева".