Идея за градския транспорт на София: спретнати шофьори и качествено обслужване, иначе глоби
Идея за градския транспорт на София: спретнати шофьори и качествено обслужване, иначе глоби / БГНЕС, архив
Идея за градския транспорт на София: спретнати шофьори и качествено обслужване, иначе глоби
90958
Идея за градския транспорт на София: спретнати шофьори и качествено обслужване, иначе глоби
  • Идея за градския транспорт на София: спретнати шофьори и качествено обслужване, иначе глоби

Шофьорите от столичния градски транспорт ще бъдат глобявани, ако не спазват изискванията на Центъра за градска мобилност за прилежен външен вид и качествено обслужване на пътниците. Пред Дарик Антон Деспотов от дружество обясни, че всеки водач от обществения транспорт трябва да носи униформа, да пуска климатик, да не говори по телефона, а да използва хендсфри. Идеята на Центъра за градската мобилност още не е официално представена, а синдикатите в градския транспорт се обявиха против налагането на санкции за шофьорите.

Шофьор на автобус в София отказа достъп на мъж в инвалидна количка (СНИМКИ)

За по-комфортното пътуване на столичани от ЦГМ ще изискват от шофьорите в градската мрежа добър външен вид, обясни Антон Деспотов. "Предлагаме шофьорите да бъдат с униформи, като през зимата те ще бъдат с вратовръзка, риза, сако, яке, а лятото също с подходяща риза. Видът на водача също оказва влияние върху качеството на транспортната услуга", смята Деспотов.

Шофьор от градския транспорт в София се сби с друг водач на пътя

Освен за облеклото на водачите, от дружеството ще следят и за качественото обслужване на пътниците, допълни Деспотов. Това включва пускането на климатици, правилните табели по транспортните средства, информирането на пътниците чрез говоримо известяване на съответната спирка, където има възможност, каза Деспотов.

При неспазване на изискванията, ЦГМ ще налага глоби. "Предложили сме санкцията за неспазване на това изискване да бъде 50 на сто от стойността на курса ", каза Деспотов и допълни: "Ние санкционираме дружеството, а то може съответно по своите правила да взема тази санкция от водача".

Нова система за управление на трафика в София до края на годината

Синдикалистът от КТ "Подкрепа" Иван Кирилов счита, че мерките са неоснователни. Според него няма неприлично облечени и неспазващи хигиена шофьори, за да се стига до подобни мерки.