/ Thinkstock/Getty Images
Последен ден от операция по издирване и спасяване на Боян Петров
97379
Последен ден от операция по издирване и спасяване на Боян Петров
  • Последен ден от операция по издирване и спасяване на Боян Петров
Утре е последният ден от въздушната операция по издирване и спасяване на Боян Петров, а днес времето на Шиша Пангма е било лошо и не е позволило на хеликоптерите да излетят, заяви за „Дарик“ непалският алпинист Мингма Шерпа. Той уточни, че инструменти на Боян са намерени в Лагер 3.

Боян Петров
netinfo

Екипът на Боян Петров: Спасителните операции за издирването му вървят към своя край
 
11-ти ден, след като Боян Петров беше видян за последен път в опит да изкачи връх Шиша Пангма, специално модифицираните за големи височки непалски хеликоптери са в готовност да излетят при нужда, а спасителите са в планината. Времето обаче не е позволило вертолетите да излетят за оглед, обясни алпинистът и водач Мингма Шерпа:
 
Намерили са някои инструменти в Лагер 3. Шерпите спасители все още не са се върнали. Утре е последният ден, днес времето тук е лошо.“

Хималаите
/ Gulliver/Getty Images

Член на спасителния екип за Боян Петров: Над лагер 2 се търси тяло, не жив човек
 
Йогеш Сапкота от „Симрик Еър“ посочи от своя страна, че се надява утре да разполага с обобщената информация и резултатите от акцията.
 
Все още няма връзка със спасителите в планината, каза Деян Петков от щаба на българския алпинист. При такива експедиции батериите на телефоните се изключват, а обаждания се провеждат веднъж на ден или в случай на необходимост.

Хималаите
Gulliver/Getty Images

Дъщерята на Боян Петров: Той e там, където винаги е искал да бъде
 
Операцията по издирване и спасяване на Боян Петров започна на 6 май. Едва тази събота, обаче, времето позволи полети с хеликоптери, а спасители алпинисти достигнаха до Лагер 2 на 6700 метра и Лагер 3 на 7400 метра височина. Надеждата беше, че българският алпинист е в един от двата лагера. Той обаче не беше намерен. Екипът от китайски спасители стигна и на 10 метра от върха в неделя и на връщане намери в близост до Лагер 3 инсулин и инсулиновата помпа на Боян Петров. По-рано в интервю за „Дарик“ Мингма Шерпа каза, че според него критичната зона, където нещо може да се е случило е заледен участък между Лагер 3 и върха.
 
Вчера лошото време принуди спасители да започнат да слизат. Издирвателната операция ще продължи и утре.