Спасителните операции по въздух и земя за издирването на Боян Петров вървят към своя край, съобщиха от екипа на българския алпинист. По план в понеделник двата спасителни екипа трябваше да слязат от лагер 3 и да огледат повторно района на лагер 2 за евентуални следи. По последна информация обаче времето се е влошило рязко и в момента всички наземни екипи бързат към базовия лагер на 5000 метра височина. Спасителните хеликоптери днес също са били в готовност за излитане, но времето така и не е позволило полети.
 
Има ли още надежда? Спасители търсят Боян Петров по обратния път надолу (ВИДЕО)

Боян Петров е в неизвестност от 3 май
, когато е забелязан последно да поема към връх Шиша Пангма. Операцията по издирването му започна на 6-и май, но едва тази събота времето позволи полети с хеликоптер, а наземните екипи успяха да достигнат до лагер 2 на 6700 метра и лагер 3 на 7400 метра височина. 
 
В неделя китайският спасителен екип е достигнал на 10 метра от самия връх Шиша Пангма, но така и не е открил следи от Боян Петров. На връщане в близост до Лагер 3 са намерени инсулин и инсулиновата му помпа.

Дъщерята на Боян Петров: Той e там, където винаги е искал да бъде

Планът за днес беше двата екипа, които са се срещнали в Лагер 3, да търсят следи от българския алпинист, слизайки надолу. Времето днес обаче рязко се е влошило и в момента всички алпинисти слизат обратно към базовия лагер на височина 5000 метра, заяви за Дарик Деян Петков от щаба на Боян Петров. Горе времето се развали страшно много и всички бързат да се приберат в базовия лагер, каза Петков, като се позова на италианци, които се качвали към върха. "Аз не мога да се свържа с нашите хора, но всички се връщат надолу. Времето се разваля, хеликоптери няма да летят и казваме, че ако това е краят на хубавото време, предпочитаме всички да слязат долу на безопасно място", каза той. На връщане към базов лагер ще бъдат проверени наново всички възможни места и лагери и едва тогава ще бъде обявен край на спасителната мисия, отбелязват от екипа на алпиниста. 
 
Член на спасителния екип за Боян Петров: Над лагер 2 се търси тяло, не жив човек

През днешния ден хеликоптерите са стояли няколко часа в изчакване, но времето така и не е позволило полети, обясни за Дарик Йогеш Сапкота от авиокомпания „Симрик“. "Няма нищо ново, времето не позволяваше полети. Хеликоптерите стояха в изчакване шест часа но не летяха. Времето е мъгливо и планините са покрити с облаци", каза той. На практика това значи прекратяване на спасителната мисия по въздух, съобщават от екипа на алпиниста.
 
Прогнозата за времето в следващите няколко дни е за сериозно влошаване и силни ветрове, което е основната пречка както пред спасителната акция по въздух, така и по земя, се казва в съобщението. 
 
Eто и съобщението от екипа на българския алпинист:
 
"Спасителните операции по въздух и земя във връзка с издирването на Боян Петров вървят към своя край. 
 
Днес след като китайското правителство удължи с още един ден срока на хеликоптерите да летят над връх Шишапангма, времето отново беше решаващ фактор и въпреки че хеликоптерите чакаха в готовност още от 6 ч сутринта, подходящ прозорец за излитане така и не се отвори. На практика това значи прекратяване на спасителната мисия по въздух.
 
Наземната спасителна мисия от непалски шерпи и китайски спасители също върви към своя завършек. Вчера китайските спасители тръгнаха от лагер 3 към върха, но под върха бяха принудени от обилно натрупалия сняг и заледени участъци да преустановят и започнат изтегляне надолу. На връщане към базов лагер ще бъдат проверени наново всички възможни места и лагери и едва тогава ще бъде обявен край на спасителната мисия. 
 
За съжаление прогнозата за времето в следващите няколко дни е за сериозно влошаване и силни ветрове, което е основната пречка както пред спасителната акция по въздух, така и по земя. 
 
Екипът на Боян Петров"