Търсенето на алпиниста ни Боян Петров по земя продължава и днес.
 
Екипът от шерпи и китайски спасители катерачи на практика достигна на 10 м от върха на Шиша Пангма, но не успяха да продължат нагоре. Днес те слизат надолу.
 
Спасителна акция за Боян Петров - ден пореден, какъв е планът и има ли надежда?

По пътя обратно спасителите се надяват да открият и други следи, освен инсулина на алпиниста, намерен вчера в района на последния лагер преди върха. Предполага се, че палатка му там е била издухана от вятъра.
 
Дъщерята на Боян Петров: Той e там, където винаги е искал да бъде

"Командирът на китайската част е професионалист. Той, когато бяха достигнати 10 м от върха, едва ли не искаше да прати групата още един път да се качат до самия връх, защото в неговата глава трябваше всеки сантиметър от върха да бъде проверен, но истината е, че всичко над кемп 2 след толкова дни - само се търси тяло... Добрата новина е, че китайската група слиза успешно. Днес вече времето се влоши сериозно", каза пред NOVA Кирил Петков, който е в Катманду и помага на спасителите.
 

/ Gulliver/Getty Images


Член на спасителния екип за Боян Петров: Над лагер 2 се търси тяло, не жив човек

"Засега се насочваме към търсене между лагер 2 и лагер 3", заяви от своя страна Деян Петков, организатор на експедицията в България. "Последната стъпка от мисията е на връщане да може се проверят няколко точки и, ако нищо не се намери, което е по-голямата вероятност, мисията ще бъде прекратена", добави той.
nova.bg