/ Георги Димитров
Както и относно финансирането с публични средства на доставчиците на медийни услуги
"ПГ на "Има такъв народ" са внесли промени в Закона за задължително депозиране на печатни и други произведения и обявяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги", съобщи пред журналисти председателят на групата Тошко Йорданов.

Официално: ИТН няма да подкрепи кабинет на БСП

В мотивите си вносителите посочват, че законопроектът цели нормативното закрепване на фигурата на главния редактор, който да носи отговорност в периодичните печатни издания и на доставчиците на медийни услуги, както и поставяне на нормативна граница на финансовия дял от общия бюджет на доставчик на медийни услуги или на периодично издание, който може да бъде с източник публични средства.

"Извежда се главният редактор в отделно каре, и като отговорност", обясни Тошко Йорданов. Когато в печатно издание бъде пусната информация от неизвестен автори или автор с псевдоним, който редакцията не може да установи, отговорността за публикацията носи главният редактор, а не само собственикът на медията", уточни той.

"Главният редактор, който носи редакционната политика за определено издание, ще е в правото си да прецени дали да пусне неизвестна информация и да поеме риска да носи съответна отговорност", мотивира се Йорданов.

"Това означава голяма част от жълтата преса да не може да напише, че сте изяли баба си, с автор Пешо Гошев, който е неизвестен изпратен псевдоним", коментира Йорданов.

Спор и взаимни обвинения в НС заради актуализацията на бюджета (ОБЗОР)

Промените поставят и горна граница на финансирането на доставчиците на медийни услуги и периодичните печатни издания с произход публични средства - до 5 % от годишния им оборот.

"Твърде много медии съществуват само на общински бюджет, да не говорим, че националните частни телевизии огромен процент от бюджета им се формира по линия на разни оперативни програми и всъщност те зависят реално от властта", обоснова предложението Тошко Йорданов.

Според него в крайна сметка медиите трябва да се борят на свободния пазар и да живеят от рекламите и стойността на продукцията си, а не да зависят от държавно финансиране. 
БТА