Парламентът отхвърли предложенията на БСП за съкращаване на сроковете между двете четения на актуализацията на бюджета. След дълги спорове в пленарна зала, по време на които бяха отправени и остри реплики, народните представители не подкрепиха парламентарната група на БСП, която предложи да се заседава извънредно в събота и в следващия вторник (7 септември), за да бъдат приети законопроектите за изменение и допълнение на бюджетите на НЗОК, на ДОО, и на държавния бюджет за 2021 г. 

Любомир Каримански от "Има такъв народ", който е и председател на ресорната комисия, заяви, че не може Нинова да определя кога да работи тя и коментира, че тя има доста работа. Той добави, че е слушал предложението на Нинова и се е почувствал като на конгрес на БКП.

Арман Бабикян от "Изправи се БГ. Ние идваме" припомни, че предишното управление е било критикувано именно за приемането на закони на бегом и даде пример с Изборния кодекс.

Според лидерът на ИБГНИ Мая Манолова разпускането на парламента другата седмица ще лиши 46-я парламент от възможността да разгледа и приеме други важни закони като законът за НСО, бюрото за защита.

Мая Манолова към Нинова: Повярвах ви, че искате да работим заедно, била съм подведена

"Обричате и съдебната реформа не просто да не започне, а да бъде забравено за нея. ПГ на "Изправи се БГ. Ние идваме" няма да бъде смокинов лист, г-жо Нинова", заяви тя.

От своя страна Борислав Сандов от "Демократична България" заяви, че не ходят на срещи с БСП, защото може би някое кимване в неподходящ момент е било разбрано от социалистите като подкрепа за кабинет или скъсяване на сроковете за актуализацията на бюджета. Той каза още, че предложените от Нинова срокове са недостатъчни, за да се разгледат всички постъпили предложения.

Тома Биков от ГЕРБ заяви, че БСП не могат да направят правителство, защото не могат да водят преговори и коментира, че трябва да отидем на избори.

Тома Биков: В парламента стана листопад

"Ние бяхме против удължаването на срока за актуализацията на бюджета. Има пари. Актуализации могат да се правят от редовно правителството. Тук обаче никой не говори за актуализацията на бюджета, а за това кога ще са изборите", заяви той.

По думите му всичко това се прави от президента Румен Радев е внесъл актуализацията, защото не иска избори 2 в 1.

Председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов беше категоричен, че този парламент е пълен основно с лицемери. По думите му "ако този парламент не бъде съкратен, той ще приеме изваждането на Бюрото за защита от контрола на главния прокурор".

Тошко Йорданов: В момента БСП и ГЕРБ са в комплект, правейки се на опозиция

"Той може да приеме закриването на спецсъда и прокуратурата. Той ще приеме нов закон за НСО, която ще пази само президента, премиера и председателя на Народното събрание. Затова БСП драпат заедно с ГЕРБ, подозирам и с ДПС, това да не се случи. В момента БСП и ГЕРБ са в комплект така, както бяха в предишните парламенти, правейки се на опозиция. Г-жа Нинова дълго обясняваше, че са партия на протеста. Днес лицемерието ви е очевадно и вие отново се гушнахте с ГЕРБ", подчерта Йорданов.