/ БГНЕС
"Изправи се БГ! Ние идваме!" настояват за освобождаване на председателят на СГС Алексей Трифонов от длъжността съдия заради гражданството му.

Това обяви зам.-председателят на Парламентарната група на ИБГНИ Николай Хаджигенов. Той обясни, че от писмен отговор на служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов до журналистката Валя Ахчиева става известно, че председателят на Софийски градски съд няма българско гражданство. По думите на Хаджигенов това означава, че Трифонов не само не може да е председател, но не може и да е съдия в български съд.

Алексей Трифонов оглави Софийския градски съд

"От името на парламентарната група ще бъде изпратено писмо до министър Янаки Стоилов с искане за започване на процедура за освобождаването на Трифонов. Възникват и два въпроса, които касаят нищожността на всички актове в качеството му на председател на СГС, както и всичките му актове като съдия", коментира Хаджигенов.

Той припомни, че конкурсът за определянето на Трифонов като председател на съда е бил обжалван. ВКС в крайна сметка реши, че няма да събира доказателства, посочи Хаджигенов.

"Това е порочна практика, за която европейският съд в Страсбург във всяко второ решение критикува българските съдилища, които отказват да събират доказателства дори по очевидни теми. Наложи се един истински министър на правосъдието да извърши истинска проверка и да установи, че Алексей Трифонов няма българско гражданство", коментира той.

Председателят на СГС Калоян Топалов е подал оставка

Николай Хаджигенов попита кой е избрал Алексей Трифонов за председател на СГС и отговори: "Този състав на ВСС, под ръководството на ГЕРБ, Цацаров, Гешев и всички заподозрени".
БТА