/ Ски център Осогово
Искат нови промени в закона за горите
96185
Искат нови промени в закона за горите
  • Искат нови промени в закона за горите
Поредни поправки в закона за горите вкараха депутати от ГЕРБ и Обединени патриоти. Предложенията ще улеснят строителството на ски писти, лифтове и съоръжения за тях. Поправките разрешават строителство и реконструкция на "ски писти, станции и стълбове на лифтове и влекове, включително за нуждите на основен ремонт и реконструкция на съществуващи такива" без задължителната иначе процедура за смяна на предназначението на горските територии, върху които е предвидено да се строи. Измененията предвиждат да отпадне още изискването в закона, според което не е позволена промяна на предназначението на горски територии за ски писти и стълбове за лифтове и влекове, когато изграждането им не е предвидено в приетите областни планове за развитие на горските територии.

Идеята за изграждане на втори лифт в Банско става все по-реална

С предложените промени няма да се строят хотели, вилни селища или ресторанти, а само ще се изграждат ски съоръжения, обясни за Дарик един от вносителите на промените и депутат от Обединени патриоти Християн Митев: "Основните акценти са, че се дава възможността да се изграждат ски писти и придружаващите ги съоръжения - станции и стълбове на ски влекове и на лифтове - възможност, която не е съществувала в приемането на досегашния закон за горите. За първи път в него се въвежда изискването да се преобразуват от горски в урбанизирани територии тези, на които се изграждат ски писти и поддържащите ги съоръжения".
 
Митев допуска, че за тези промени също може да има протести, но обясни: "Тук не говорим за изграждане на почивни бази, като хотели и вилни селища. Говорим само и единствено за изграждане и поддържане на ски съоръжения".

В три града организират протести срещу промени в Закона за горите
 
Тези промени ще облекчат конкретни инвеститори, обясни в ефира на Дарик Тома Белев от Асоциацията на парковете в България: "Това е промяната - предназначението на горите, когато се извършва строителство. До момента то беше, че когато се извършва строителство, горите си променят предназначението, те вече не се водят гори, а урбанизирани територии. В момента имаме предложение от групите на Обединените патриоти и ГЕРБ, с което част от урбанизацията се предлага да се води гора, макар че тя не е гора. Това са основите на стълбовете за лифтове, долните и горни станции на лифтове, както и пистите. Това е единственото изменение в законопроекта, който те предлагат. Но виждам едно предложение, което касае ограничен кръг от инвеститори и по-скоро да им се облекчат и намалят разходите".

Предстои промените да бъдат разгледани в ресорната комисия по земеделие и след това, ако съберат одобрението на мнозинството депутати да влязат за разглеждане в пленарната зала.

Лифтове и ски влекове на Витоша станаха частни