В три града организират протести срещу промени в Закона за горите
В три града организират протести срещу промени в Закона за горите / Sofia Photo Agency, архив: Юлиана Николова
В три града организират протести срещу промени в Закона за горите
50877
В три града организират протести срещу промени в Закона за горите
  • В три града организират протести срещу промени в Закона за горите

В три града ще има протести на природозащитни организации срещу готвените промени в Закона за горите. В София митингът ще започне в 14 ч. до пилоните на НДК, тъй като общината отказа съгласуване на шествие, съобщават от екоорганизациите. В Пловдив сборният пункт е Военният клуб от 12,30 ч., откъдето шествието ще тръгне към Централна поща. В Бургас шествието започва в 13 ч. от Часовника и ще стигне до Морската градина.

Протестите се организират на Националния празник на страната и ще преминат под надслов „Да спасим гората - да спасим държавата". Те се подкрепят от популярни личности, сред които са политологът Евгений Дайнов, актьорът Иван Бърнев и музикантите Васил Гюров и Деси Андонова, които заснеха кратък клип в сайт за видеосподеляне. В него те говорят за българските гори и Природен парк „Витоша".

Коалицията „За да остане природа в България" припомня, че предстои второ четене на поправките в Закона за горите, както и промени в още няколко закона. Ако те се приемат, според тях ще може бързо и евтино да се секат държавни и частни гори, за да се правят писти и просеки за лифтове; ще се позволят голи сечи, които иначе са забранени от закона, и предполагат свлачища и наводнения, а най-уязвима ще бъде гората в защитените територии на България, които са 5% от страната.

От началото на годината еколози, туристи, скиори и сноубордисти протестираха против готвените промени в закона. В отговор имаше и антипротест на гражданската коалиция „Природата за хората и регионите", които обвиниха еколозите, че обслужват частни интереси и ги нарекоха „Зеленият октопод".