Искат изслушване на Станишев в НС за ценовия скок
Искат изслушване на Станишев в НС за ценовия скок / Sofia Photo Agency

Покачването на цената на живот е най-силното доказателство за некадърността на управляващите, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов. От Демократи за силна България искат изслушване на премиера Сергей Станишев за мерките, които ще предприеме правителството, за да отрази ценовия шок и да неутрализира последиците от него. Ако управляващите не позволят това изслушване, ще питаме Сергей Станишев в парламентарния контрол и едновременно ще започнем събирането на подписи за парламентарен дебат, заяви още Костов.

ДСБ имат и конкретни предложения за този дебат - сваляне на акцизите, намаляване на ДДС, целеви компенсаторни мерки за пенсионерите и социално слабите семейства, посочи Костов. Според тъмносините днес е най-горещия ден за българските граждани заради покачването на цените, а държавата, вместо да ограничава, насърчава монополите.

Всички правителства в Европейския съюз водят антиинфлационна политика, единственото, което не иска дебат по темата е нашето, каза лидерът на ДСБ.

Екатерина Михайлова посочи, че във връзка с последния скандал по САПАРД, бъграският парламент трябва да сформира постоянна комисия за контрол над еврофондовете.