Президентството много внимателно следи всякакъв вид информации и президентът ще реши нужно ли е свикването на Съвета за национална сигурност. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, коментирът и е по повод последните събития в Русия. Руският президент Владимир Путин обяви в сряда частична военна мобилизация в Русия.

Стоянов за мобилизацията в Русия: Риск за националната сигурност на България има, но пряка заплаха няма

Относно извънредно свикване на НС, тя каза, че служебният кабинет добре си върши работата.

Войната в Украйна: Путин обяви частична военна мобилизация в Русия

"Както виждате, всички министерства са на бойна нога, има изявление и на нашия военен министър. Ако се наложи може да се свика и НС, но преди това трябва да бъдат изчерпани всички законови форми. Паниката е най-лошият съветник в такава ситуация като днешната", коментира още вицепрезидентът.В дипломатически план България трябва да има кураж и самочувствие да инициира срещи на най-високо ниво, за да се търси решение на изострената международна ситуация, коментира пред журналисти във Велико Търново вицепрезидентът Илияна Йотова.

„След декларацията на руския президент очевидно става дума за задълбочаване на този конфликт, за разрастване на войната и за много опасности, които нашето поколение не познава, това беше тежко предизвикателство пред световния мир, с установени международни отношения след Втората световна война и то трябва да има своя отговор в лицето на големите международни организации“, подчерта Йотова. По думите й желанието и възможностите за мир не са приключили.

„Притеснена съм преди всичко като българска майка, майка на син, и не искам поколението, което идва след нас и нашите внуци да живеят в условия на нестабилност, когато мирът е поставен под въпрос“, каза още тя. Според нея обаче притеснението и слушането на лозунги и квалификации в едната или в другата посока, защото сме в период на избори не е достатъчно, важно е институциите да бъдат на своето място и България да вземе категорично становище и решение в рамките на Европейския съюз, така че да бъде силна и европейската позиция.

Вицепрезидентът посочи, че има какво още да се желае по отношение на лидерството на Европа в целия конфликт и изрази мнение, че още не е късно Европа да стъпи на краката си и в лицето на своите институции и 27 държави членки да постави на масата темата за спирането на войната в Украйна.
БГНЕС