/ президенство
Вицепрезидентът почете 200-годишнината от рождението на националния герой
"Днес имате държава, но пазете държавността - това ни казва Георги Стойков Раковски 200 години след своето рождение. Този завет трябва да помним, той трябва да достигне до новите народни избраници, до всички институции".

Радев: Днес отново се нуждаем от духовния пламък на нашите възрожденци

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на отбелязването на 200-годишнината от рождението на идеолога на българското национално-освободително движение, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Вицепрезидентът поднесе цветя пред паметника на Раковски, след което откри две експозиции в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, посветени на живота и делото му.
 
Откриха барелеф на Раковски във Военна академия

„Раковски написа теорията на българската държавност, преди да имаме свободна и независима държава. Днес имаме държава, но трябва да си върнем държавността - правилата, зачитането на човешките права, законите да са еднакви за всички, свобода на духа и справедливост“, заяви Илияна Йотова.
 
Като чудесен публицист, господар на словото, умен и прозорлив човек с невероятна енергия, дипломат определи вицепрезидентът Раковски. „Липсват ни днес повече такива хора със сила и вяра да мислят и работят не за собственото си оцеляване и добруване, а за България.

200 години от рождението на Георги Раковски (ВИДЕО)

Раковски отдаде целия си живот на българското - българското минало, българския род, българския бит, българското бъдеще“, изтъкна Илияна Йотова. „Раковски е герой от епопеята на НЕзабравените“, посочи вицепрезидентът.
 
„Образованието в основата на националния възход е актуално и днес“, заяви Йотова и припомни приноса на Раковски за създаването на Болградската гимназия, чиято над 160-годишна история продължава да се пише.

Борисов няма да се кандидатира за премиер (СНИМКИ/ВИДЕО)

В отговор на журналистически въпрос за конструирането утре на новия парламент Илияна Йотова посочи, че очаква новите народни представители да върнат авторитета на Народното събрание в парламентарната република, да създадат стабилен парламент, който прави необходимите за България политики, да се обединят не в името на политически сметки, а около приоритетите за страната.

Радев: Надявам се на стабилно и редовно правителство (ВИДЕО)

На въпрос дали президентът е готов със служебно правителство, вицепрезидентът отговори, че президентската институция е готова за всеки вариант и не би си позволила в настоящата криза държавата да изпадне в политически и институционален вакуум.

„Спазваме нашите правомощия според Конституцията. За разлика от много наши опоненти ние стриктно спазваме основния закон на страната“, изтъкна Илияна Йотова.