Не смятам, че кризата е нова. В тази политическа криза вече живеем достатъчно дълго време. Толкова достатъчно, че ние, българските избиратели, се изморихме и чакаме всеки момент партиите да предложат нещо ново, така че да излезем от нея и да започне истинската кампания. Това заяви вицепремиерът Илияна Йотова.

Тя посочи, че в една предизборна кампания има друга интрига – кой е по-добър, какво е по-доброто предложение за всички нас, гражданите, как смятат да излезе страната не само от политическата, но и от икономическата криза, в която се намираме. "Това очакваме от политиците", каза тя.

Вицепрезидентът се надява "да не създадем прецедент за избори след 1989 година за първи път, в който основният въпрос ще бъде не кой ще е пръв и с какво ще спечели, а кой държи печата на една или друга политическа формация".

"Ако е вярна информацията, че вече има решение на ВКС, смятам че имаме един проблем по-малко и се надявам на сериозен обединителен процес в ляво, защото дълбокото ми убеждение е, че една голяма част от тази политическа криза нямаше да я има, ако имаше сериозна лява партия", смята Йотова.

Според Йотова цялата държавата е разпознала към кого са насочени думите на държавния глава Румен Радев, който в събота отправи много сериозни критики, но без да конкретизира имена.

"Както виждате, никой друг не опонира, освен този, който реши, че думите се отнасят за него. Това е позицията на президента. А що се отнася до процесите, които стават в момента в ДПС, те са точно пример за това как, вместо да се говори за ДПС като партия, която трябва да предлага своите либерални решения, защото тя център в политическото ни пространство, интригата е кой ще държи подписа на ДПС, т.е. оставят се нещата на съдебни и административни решения", коментира тя.

Вицепрезидентът призова да изчакаме още малко и да видим какво ще бъде решението на ЦИК и евентуалното решение на съда, ако се стигне дотам. "За разлика от много политици, аз още продължавам да вярвам в действията на българските институции, включително и на съдебната власт", каза още Йотова. 


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС