Адвокатът на родителите на Георги Игнатов поиска най-тежката присъда за Матев и обезщетение от 400 хил. лв.
Не съм извършил това, за което ме обвиняват, каза Йоан Матев пред съда. Той за пръв път даде обяснения по делото, но отказа да отговаря на въпроси от прокуратурата и съда.

Делото за убийството в Борисовата градина продължава през декември (СНИМКИ)

Матев е обвинен, че на 2 юни 2015 г. умишлено е убил с нож Георги Игнатов в Борисовата градина в София. Тогава той е бил непълнолетен. Днес по делото в СГС започнаха пледоарии, предстои след тях петчленният състав да произнесе присъда.

Матев каза още, че е разбрал за убийството на Георги Игнатов от медиите и социалните мрежи.

Поредно заседание по делото срещу Йоан Матев за убийството в Борисовата градина

Не мога да преценя дали момчето от видеото прилича на мен, каза Матев по повод на разпространеното видео от деня на нападението.

„Ходих на тенис тренировки от 10:00 до 12:00 часа. После излизах да обядвам и след това се връщах за следобедни тренировки. Понякога тичах сам в парка. Родителите са ни карали и взимали от тренировки.

Не съм отсъствал от училище, за да се крия”, обясни Матев. „Брат ми е бил тормозен в полицията и е наговорил глупости за случая. Не мога да си представя така да посегна на човек”, заяви още Йоан Матев.

Софийският градски съд ще даде право на последна дума на 12 март на Йоан Матев. Възможно е и тогава съдът да произнесе присъда по делото, която след това ще може да се обжалва или протестира на втора инстанция.

Днес бяха финалните пледоарии на прокурорите и адвокатите по делото. Прокуратурата поиска 12 години затвор при строг режим за Матев. Обвинението позова искането си на множество свидетелски показания и експертизи, които според тях сочат, че Матев е истинският извършител на убийството.

Йоан Матев може да получи присъда от 5 до 12 години затвор, тъй като е бил непълнолетен, когато е било извършено престъплението, за което е обвинен.

Подсъдимият днес каза пред съда, че е невинен. Според адвоката му Ина Лулчева по делото, освен че няма преки, няма и категорични косвени доказателства за това, че Матев е убил Игнатов.

Защитникът постави под въпрос открития нож, в близост до престъплението. Като отбеляза, че той е намерен повече от година по-късно, в канавка, която е на около 10 метра от местопрестъплението, след като преди това МВР са правили обстоятелствени огледи и не са открили нищо.

Окончателно: Йоан Матев, подсъдим за убийството в Борисовата градина, излиза от ареста

И допълни, че има противоречиви показания на брата на Матев, Марсел, дали това е или не е ножът на Йоан. Матев днес каза, че върху брат му Марсел е бил оказан психологически и физически натиск от полицията да каже, че Йоан е извършител и че Йоан си е признал пред него какво е направил. Братът на подсъдимия се възползва от правото си да не свидетелства по делото.

Според Лулчева, няма и доказателства, че тичащият човек заснет от охранителна камера е Йоан Матев, като отбеляза, че някои свидетели са го оприличили на него, но това не означава, че е той.

Адвокатът на родителите на Георги Игнатов поиска най-тежката присъда за Матев и обезщетение от 400 хил. лв.
БТА