От компанията "Информационно обслужване" съобщиха, че никога не са се занимавали с организация на изборите във връзка с твърдение на министъра на финансите в оставка Асен Василев в интервю пред NOVA. 

В позицията си оттам отбелязват, че "изборите не се организират от един човек и още по-малко от изпълнителния директор на Информационно обслужване, без значение кой е той" и допълват"

"И тъй като очевидно предстоят поне 2 месеца на политически спекулации преди изборите, като професионална и национално отговорна компания Информационно обслужване държи да припомни отново на всички заинтересовани някои базисни факти относно изборния процес, защото все пак „Всеки има правото на собствено мнение, но никой няма правото на собствени факти.

Асен Василев разказа за провалените преговори и какво са си казали с Борисов

Информационно обслужване не е имало и няма отношение към дейностите по техническо осигуряване на машинното гласуване със специализираните устройства за електронно машинно гласуване (СУЕМГ), включително конфигуриране, инсталиране и модифициране на софтуера.

Компанията никога не е управлявала или съхранявала машините, както и никога не е имала отношение към логистично осигуряване и техническо обслужване на машините, включително на място в СИК."

"В цитираните от г-н Василев избори през юли 2021 г. (за парламент) и ноември 2021 г.(за парламент, президент и вицепрезидент) Централната избирателна комисия отново обявява процедура за договаряне без предварително одобрение за възлагане на обществена поръчка със „Сиела Норма“ АД (https://app.eop.bg/today/142287 и https://app.eop.bg/today/162014)", се казва още в позицията на компанията.

Съгласно Изборния кодекс, Информационно обслужване е изпълнител единствено на организацията и технологията на компютърната обработка на данните в РИК и в ЦИК от гласуването.

От "Информационно обслужване" припомнят, че са участвали в компютърната обработка на всичките близо 90 парламентарни, местни, президентски избори и национални референдуми и от 2003 г. до този момент и няма нито един факт или сигнал за непрофесионално свършена работа.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня