Инцидент в Нов български университет по време на ремонтни дейности. Един човек е пострадал тежко, след като е бил затиснат под отломки при срутване на покривна конструкция в аулата. Това се е случило около 9:30 часа сутринта.

инцидент НБУ
БГНЕС

По първоначални данни пострадалият е с фрактури на краката, съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ – София. Мъжът е в шок. Той е транспортиран в Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина (УМБАЛСМ) „Н.И.Пирогов“.

инцидент НБУ
БГНЕС

От университета обясниха, че инцидентът е станал при планиран ремонт в аулата на Нов български университет.

На място веднага са пристигнали два спасителни автомобила и един обикновен на Пожарната, както и линейка. 13 огнеборци са участвали в спасяването на пострадалия, за да може лекарски екип да достигне до него.

покрив НБУ
БТА

"При ремонтите дейности се е случило срутване на част от покривната конструкция. Вследствие на срутването един човек е бил затиснат от панели, обясни комисар Росен Петров. "От служителите на място имаме информация, че само един човек е пострадал, няма други хора, те са били излезли преди това", каза още комисарят.  "С пневматични възглавници са изкарали човека, който е бил затиснат до кръста, обясни комисар Петров. "Човекът не можеше да говори, но беше в съзнание, на място му беше направена интервенция с обезболяващо", обясни още той. 

"Независимо, че имаме информация само за един пострадал, са предприети действия със специални уреди за издирване на пострадали и изчезнали при разрушени сгради. В акцията се включи и куче търсач, за да се провери дали все пак няма и други", уточни зам.-директорът на ВПД Столична дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ПБЗН) комисар Росен Петров.

инцидент НБУ
БГНЕС

„Срутила се е конструкция в аулата - по време на работата на строителните работници, паднала е част от тавана, или целият таван, но още не знаем със сигурност какви са пораженията, защото "екипи от пожарната и аварийната безопасност са тук и са обезопасили всичко", обясниха от пресцентъра на висшето училище.

инцидент НБУ
БГНЕС

При инцидента в района не е имало студенти и преподаватели. Няма пострадали и сред служителите на НБУ, които са на работа.



Пострадалият е строителен работник. Има идеен проект за промяна на аулата на НБУ - за нейното разширяване и обновяване, като това представлява ремонтът. Той беше планиран за летните месеци и се предвижда да продължи по-дълго, защото е свързан с изцяло нов проект за преустройството на аулата на Нов български университет, поясниха още от пресцентъра на висшето училище.

инцидент НБУ
БГНЕС


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

БТА, NOVA