/ Thinkstock/Getty Images
Имами плашат с протест
93988
Имами плашат с протест
  • Имами плашат с протест
Протест на имами на жълтите павета заплашва властта, ако не се намери решение на финансовия проблем на Главното мюфтийство, коментира в ефира на Дарик главния секретар на мюфтийството Джелал Фаик. Той разказа, че повече от 2 месеца около 600 имами в страната не са получавали заплати и помоли служителите за търпение.

„Вие знаете какво би означавало един протест на имами в центъра на София“, каза още Фаик. Главното мюфтийство два пъти е изпращало писма до премиера Бойко Борисов с искане за среща, за да могат да поставят актуалните си проблеми. "Най-големият от тях е финансовият. Средствата за заплати на имамите са прекратени от страна на Дирекцията по вероизповеданията в Турция. Причината е едностранното разтрогване на протокола от страна на служебното правителство по времето на Огнян Герджиков", обясни Джелал Фаик.

Фаик: Главното мюфтийство е гаранция срещу навлизането на радикалния ислям в България

Според него има известен шанс ситуацията да се окаже възможност за радикални ислямисти, които да опитат да се свържат с имами и срещу заплащане да прокарат радикални елементи. "Ако нещата се оставят така на произвола, винаги може да се намери един, който иска да финансира по сивия начин проповедник, който да трябва да намери дерибеите на населените места и да плаща на тях, да проповядва това, което му кажат, но мисля, че няма да се стигне до това", посочи той.