/ ThinkStock/Getty Images
Главното мюфтийство е гаранция срещу навлизането на радикалния ислям в България. Това коментира пред Дарик главният секретар на Главното мюфтийство Джелал Фаик. От мюфтийството са притеснени, защото около 600 български имами не са получавали заплати от 2 месеца. Това е проблем, тъй като останалите без заплати имами биха могли да приемат да бъдат финансирани "на сиво", коментира Фаик.
 
От мюфтийството искат съдействие от държавата и среща с премиера. До този момент обаче никой не е отговорил на исканията им.
 
"Главното мюфтийство е една голяма превенция за ненавлизането на радикални елементи в тази държава. Благодарение на Главното мюфтийство, благодарение на тези три духовни училища, които са в Кърджалийско, Русенско и Шуменско, плюс Висшият ислямски институт, има една гаранция за кадри, които ще проповядват, след като завършат традиционния ислям, който е бил векове наред. А не да влизат в радикални елементи, които да отделят вниманието на традиционния мюсюлманин и да се насочи във фундаментални мнения", каза Фаик.
 
"Не го приемайте всичко това, като все едно, че ние слагаме тези козове на масата и изнудваме държавата. Тази държава е наша. Сигурността на християнина е толкова важна, колко сигурността на мюсюлманина, защото ако страда единият, страда и другият. Ни744е живеем под един небосвод. Ние сме в една родина. Нас не ни делят бариери помежду ни. Ако някой невеж, не дай си Боже, се гръмне някъде, там ще пострадат и християни, и мюсюлмани", допълни още той.