/ БГНЕС
Проблем със системата за касовите апарати на НАП
100900
Проблем със системата за касовите апарати на НАП
Срив в системата на НАП
  • Проблем със системата за касовите апарати на НАП
  • Срив в системата на НАП
Срив в системата на НАП за връзка с касовите апарати. От приходната агенция твърдят, че проблемът вече е отстранен, но според фирми, подали сигнал в Дарик радио, проблемът остава. Технически проблем седмици преди официалния старт на работа на новите фискални устройства е причината за прекъснатата връзка с данъчната администрация, обясниха от НАП.  
 
Хиляди фирми имат проблем с касовите си апарати  от вчера. Зоя Атанасова, собственик на магазин дори е склонна да затвори магазина си.
 
"Днес сутринта, около 8 часа, изключи касовият апарат и беше много трудно да се работи, почти невъзможно. Все едно НАП беше дошъл да запечата магазина онлайн. Такова нещо в 20-годишната си търговска практика за първи път ми се случва. Стресирани сме колегите, не знаем какво да правим."
 
От приходната агенция посочват като причина и несъответствие с изискванията на финансовото ведомство на произведените касови апарати от един производител. Говорителят на НАП за обяснение за срива.
 
"Вграденият софтуер на фискалните устройства на един производител реагира по начин, който не е нормативно описан в наредбата. В наредбата пише, че фискалното устройство трябва в точно определен случай да пита сървър. Оказа се, че при фискалните устройства на този производител са питали не в точно определен случай, а 240 хил. пъти сървъра, което е нелогично", коментира Росен Бъчваров
 
Приходната агенция ще се срещне с различни асоциации и  производители на софтуер, за да предотврати подобни проблеми в бъдеще.