Има данни за връзки на Георги Константинов с немска терористична организация
Има данни за връзки на Георги Константинов с немска терористична организация / netinfo

Националната следствена служба има данни за връзки на Георги Константинов с немската терористична групировка „Бадермайнхоф”. Отхвърленият кандидат на ОДС за комисията по досиетата е ръководил взривяването на апартамента на културния аташе на посолството на Германската демократична република. Това съобщи директорът на НСлС Иван Драшков пред депутатите от вътрешната комисия, където представи разширен доклад за мотивите за отказ на двамата кандидати за комисията по досиетата – Георги Константинов и Стилиян Станев.

Лидерът на СДС Петър Стоянов заяви след изслушването на директора на НСлС, че очаква ДКСИ да отмени отказа на Георги Константинов и той отново да заеме мястото си сред кандидатите за комисията по досиетата.

Има данни, че най-вероятно е бил във връзка с немската терористична организация „Бадермайнхоф”. Това са същите деяния, за които той е бил съден през 1953 година и за които е оправдан. Ако действаме спрямо закона, или вярваме на Върховния съд, или вярваме на оперативните работници от бившата Държавна сигурност, каза Петър Стоянов.

Иван Драшков обаче беше категоричен, че според закона дадено лице може да е с чисто съдебно досие, но за него да има данни и това да е причина за отказ.

„И този път г-н Константинов изрично, и пряко, и косвено потвърди участието си в поставянето на взрива в жилището на чужд дипломат, за да влоши отношенията между България и Великобритания. Ако поставянето на взрив в жилището на чужд дипломат с цел да се развалят отношенията между две държави не е терористичен акт, какво е то?”, попита Иван Драшков.

Освен това има редица още данни за негова съпричастност в терористични действия. Ако ние отхвърляме 25 тома от архива на Държавна сигурност, питам защо пък приемаме тогава 100 процента едно картонче с три имена, което дори няма и печат, допълни Драшков.

ДКСИ трябва да се произнесе до две седмици.