Отстъпката от 25 ст. за горивата се е обезсмислила. Причината е, че бензинът и дизелът са поскъпнали поне с 30 ст., откакто мярката беше обявена. Такова мнение изрази в студиото на „Здравей, България” по NOVA старши икономистът в „Отворено общество” Георги Ангелов.

„Трябва да гоним намаление на цената, не само тази отстъпка. Самата цена да бъде намалена под 3 лв. Ние все пак получихме изключение от ембаргото на руския петрол и той е много евтин в момента. Себестойността е много под 3 лв. Трябва да работим да свалим тази надценка”, обясни още той. По думите на Ангелов реалната цена на горивата е под 2,70 - 2,80 лв.

Вече може да зареждаме гориво с 25 стотинки отстъпка

Икономистът от КТ „Подкрепа” Ваня Григорова подчерта, че цената не се формира само от разходите за добиване на ресурса, а и от очакванията на търговеца за бъдещите цени и доставки.

„Когато ЕС налага санкции, това поражда у търговците несигурност дали в следващия момент ще купят и на каква цена. Поради което те изпреварващо увеличават цените”, обясни тя и подчерта, че има надценка.